10 tips voor direct meer zelfvertrouwen
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen. Iedereen heeft het nodig. Het zorgt voor een positief gevoel wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt. Het helpt je in nieuwe situaties en het verkleint de kans op sombere gevoelens. Voel jij je regelmatig onzeker? Dat is helemaal niet erg. Het is heel normaal dat je soms onzeker bent.
Zelfvertrouwen heeft alles te maken met de manier waarop jij naar je zelf kijkt, je zelfbeeld. Heb je een positief zelfbeeld dan heb jij waarschijnlijk geen gebrek aan zelfvertrouwen. Is je zelfbeeld wat negatiever, dan is de kans groot dat jij je vaak onzeker voelt over jezelf. Zelfvertrouwen heeft namelijk alles te maken met de manier waarop jij jezelf waardeert. Jezelf waarderen is een goede basis voor je zelfvertrouwen.
Wil jij meer zelfvertrouwen?
Je zelfbeeld wordt gevormd in de loop van je leven. Het helpt als je bent opgegroeid in een stabiele thuissituatie, waarin je je veilig voelde. Heb je veel positieve ervaringen opgedaan in het verleden, dan is het makkelijker om erop te vertrouwen dat ook nieuwe situaties goed zullen verlopen.
Toch is je zelfvertrouwen niet alleen maar afhankelijk van je verleden. Het heeft ook alles te maken met de manier waarop je nu in je leven staat. En dat is mooi, want dat betekent dat het voor iedereen mogelijk is om te groeien in zelfvertrouwen. Als je onzekerheid diep geworteld is, dan is het een uitdaging om meer zelfvertrouwen te gaan ervaren. Toch helpt het als je kleine stapjes zet en bepaalde gewoontes die je hebt probeert te doorbreken. Hier lees je welke gewoontes jou misschien onzeker houden.
10 tips voor direct meer zelfvertrouwen
Ken jij dat, dat je in sommige situaties opeens zo onzeker kunt zijn? Ik deel vandaag een paar kleine en makkelijke tips die je op die momenten kunt toepassen. Door er vaker mee te oefenen zul je merken dat het een gewoonte wordt om ze te doen. Daarmee heb je al een eerste stap gezet naar structureel meer zelfvertrouwen.
1. Accepteer complimentjes
Wanneer iemand zijn waardering voor je uitspreekt, neem dat dan aan. Zeg: dankjewel. Mensen die onzeker zijn hebben de neiging om een compliment dat ze krijgen kleiner te maken. Wanneer iemand zegt: Wow, wat heb jij een mooie jurk aan, zeggen zij: o, dat was maar een koopje hoor. Doe jij dat ook wel eens? Probeer de volgende keer dat jij een compliment krijgt alleen maar dankjewel te zeggen. Vind je dat nog ongemakkelijk? Gun jezelf dan dat jij ook een compliment terug geeft. Je zult zien: dat geeft meteen een fijn gevoel.
2. Zeg nee als je iets niet wilt
Grenzen aangeven is voor veel mensen lastig. Mensen die veel zelfvertrouwen hebben, vinden dat vaak minder moeilijk. Vind jij het moeilijk om nee te zeggen? Ga er dan mee oefenen. Direct nee zeggen op een verzoek is vaak een grote stap als je daar moeite mee hebt. Maar er zijn ook een heleboel andere manieren om nee te zeggen. Bijvoorbeeld: wat leuk dat jij aan mij denkt, maar ik heb daar nu geen tijd voor. Of: Ik denk daar graag even over na. Ik laat het je morgen weten. Op die manier geef je jezelf even de tijd om na te denken. Of: Ik vind het lastig om nee te zeggen tegen jou, maar op dit moment maak ik een andere keuze. Dus nee.
Vergeet niet: je hoeft jou nee niet uit te leggen. Zoek naar een manier die bij jou past en die je helpt om nee te zeggen op een manier waardoor jij je niet schuldig voelt over jouw nee.
3. Maak een succes-lijst
Je kent ongetwijfeld het befaamde to-do lijstje. Je kunt ook een vergelijkbaar lijstje maken waarin jij bijhoudt welke dingen je gelukt zijn, ondanks dat jij ze spannend vond. Wanneer jij regelmatig gebruik maakt van een to-do lijstje zou jij de oude lijstjes ook zo kunnen inzetten: al die afgevinkte taken zijn namelijk successen! Met andere woorden: maak eens een lijstje van dingen die goed zijn gegaan, eventueel in plaats van een lijstje met dingen die je nog wil doen.
4. Zorg dat je energiek bent
Bewegen, gezond eten en voldoende slapen. Allemaal manieren om goed voor jezelf te zorgen. Ook tijd nemen voor jezelf en doen waar jij blij van wordt is een manier om respectvol met jezelf om te gaan. Als jij goed voor jezelf zorgt geef je jezelf daarmee de boodschap dat jij van waarde bent. Op die manier groeit je zelfvertrouwen. Je ervaart ook dat het makkelijker is om keuzes te maken als jij voldoende energie hebt en je fit voelt. Zo helpt goed voor jezelf zorgen je om minder onzeker te zijn.
5. Let op je lichaamstaal
Vaak kun je aan iemands houding zien dat iemand zich onzeker voelt. Denk maar aan een gesloten houding, oogcontact vermijden of afhangende schouders. Wanneer je een houding aanneemt die zelfvertrouwen uitstraalt en daar een gewoonte van maakt, helpt dit om daadwerkelijk meer zelfvertrouwen te ervaren. Ga voortaan goed rechtop zitten of staan, glimlach, kijk iemand aan en trek je schouders naar achteren. Dat zorgt voor een zelfverzekerde uitstraling, ook als je van binnen misschien nog onzeker bent.
6. Voorkom zwart-wit denken
Onzekerheid speelt zich af in je denken. Heel vaak is de oorzaak dat je denkt in goed of fout. Met andere woorden: als je niet helemaal perfect bent, dan ben je een totale mislukking. Dit denken zie je veel terug bij mensen die perfectionistisch zijn. Alleen in werkelijkheid is dat zwart-wit denken. Niemand is perfect. Door op deze manier te denken zorg je voor schuldgevoel bij jezelf. Het is een voedingsbodem voor faalangst en onzekerheid. Door deze valkuil te herkennen bij jezelf, boek je al winst en voorkom je volgende keer dat jij in dat denkpatroon stapt.
7. Vergelijk jezelf niet met anderen
Natuurlijk weet je best dat het niet handig is om jezelf te vergelijken met anderen. Toch is dit een valkuil voor heel veel mensen. Voor je het weet doe je het. Alleen het effect is dat jij je daardoor minder gelukkig voelt. Het neemt het plezier weg van je eigen behaalde successen. Bovendien weet je nooit helemaal precies wat een ander heeft moeten doen om ergens te komen. Vergelijken heeft dus geen enkele zin. Blijf je jezelf toch vergelijken met anderen? Probeer dan je perspectief te veranderen. Vraag je bijvoorbeeld af: welke stappen kan ik zetten om te komen waar de ander al is. Of realiseer je dat er altijd iemand beter is dan jij. Een ontnuchterende gedachte.
8. Glimlach
Wanneer je glimlacht voel je je beter én optimistischer op jezelf. Dit is gebleken uit onderzoek. Bovendien verlaagt glimlachen ons stresshormoon, waardoor het helpt om te ontspannen. Door te lachen worden er in je hersenen namelijk hormonen vrijgegeven die invloed hebben op hoe wij ons voelen. Zelfs als onze glimlach niet echt is. Het werkt daarmee als een soort bliksemafleider voor onze gedachten. Een heel goed idee dus om toe te passen wanneer jij je onzeker voelt.
9. Wees nieuwsgierig
Wanneer je je onzeker voelt, dan lijkt het alsof je alle controle verliest over de situatie. Onzekerheid zorgt er dan ook vaak voor dat mensen dicht slaan. Ze durven niet goed meer te praten, omdat ze bang zijn om dingen verkeerd te zeggen. Dat is een logisch gevolg van onze angst om af te gaan. Het geven van je mening of het aangeven van je grenzen wordt daarmee een (nog grotere) uitdaging. Door de regie over een gesprek of situatie terug te pakken, verklein je jouw onzekerheid. Dit kun je heel makkelijk doen, door nieuwsgierig te zijn. Ga vragen stellen in plaats van nadenken over ingewikkelde vragen van anderen. Door vragen te stellen geef je jezelf de tijd om tot rust te komen én krijg jij weer de regie terug in het gesprek.
10. Leg de lat wat lager
Welke verwachtingen heb jij van een bepaalde situatie? Als je verwachtingen hoog zijn, dan is het lastig om daaraan te voldoen en werkt dit onzekerheid in de hand. Door je verwachtingen en eisen aan jezelf bij te stellen, wordt het behalen van jouw doel een stuk makkelijker. Daarmee vergroot je de kans op een succeservaring. En dat is mooi meegenomen, want elke succeservaring die jij opdoet draagt bij aan het opbouwen van meer zelfvertrouwen.