4 manieren om je groeimindset te ontwikkelen

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie verdien wanneer jij iets koopt via een link uit dit bericht. 

Wat is een mindset

Je mindset is de manier waarop jij naar jezelf en je kwaliteiten, intelligentie en vaardigheden kijkt. Met andere woorden: alle overtuigingen en denkbeelden die jij hebt over je intelligentie, talenten en kwaliteiten. Je mindset is dus van enorme invloed op vrijwel alles wat je doet. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van jouw mindset. Hoe kijk jij naar jezelf?

Carol Dweck beschrijft in haar boekmariaremmers.nl” data-wplink-url-error=”true”> ‘Mindset’, de kracht van onze mindset. Carol is psychologe en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de werking van de hersenen en de invloed daarvan op prestatie en succes.

Een mooi inzicht dat zij aan de wereld meegeeft is dat onze prestaties en succes niet alleen worden bepaald door onze intelligentie en onze talenten. Voor een groot deel wordt dit namelijk bepaald door welke mindset we hebben. Er zijn hierbij 2 soorten mindset te onderscheiden: een op groei gerichte mindset en een statische, vaste mindset.

Groeimindset brein

De groeimindset

Vroeger werd gedacht dat onze intelligentie en talenten vast lagen. Inmiddels is duidelijk geworden dat hier ook ontwikkeling in mogelijk is, bijvoorbeeld door training of oefening. Ons brein gedraagt zich namelijk als een spier: hoe meer je je brein gebruikt, hoe sterker en slimmer het wordt.

Wanneer je er dus vanuit gaat dat dat er ontwikkeling mogelijk is in intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten, dan heb je een groeimindset. Je ziet dan jouw talenten als het beginpunt. Door je talenten in te zetten en hard te werken kun je jezelf steeds blijven verbeteren en ontwikkelen. Mensen met deze mindset vinden het niet erg om fouten te maken, want ze zien dat als een mogelijkheid om te leren. Ook bij tegenslag zien mensen met een groeimindset niet snel een reden om te stoppen.

De statische mindset

Wanneer je gelooft dat je persoonlijke eigenschappen vaststaan, dan heb je een statische mindset. Je gaat er dan vanuit dat je geboren bent met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en vaardigheden en dat je hierin niet kunt groeien of verbeteren.  Ook niet door te oefenen of er hard voor te werken. Het gevolg van deze statische mindset is dat je gelooft dat een flinke inspanning leveren voor iets, betekent dat je er dus niet zo goed in bent. Ook fouten maken voelt dan als falen.

Why waste time proving over and over how great you are, when you could be getting better?

– Carol Dweck – 

Wat voor mindset heb jij?

Uit je gedrag en de manier waarop jij met uitdagingen omgaat kun je opmaken hoe het zit met jouw mindset.

Heb je een statische mindset?  

 • Jij gaat uitdagingen uit de weg
 • Bij tegenslag geef jij snel op
 • Als je feedback krijgt, doe je er zelden iets mee
 • Het is voor jou belangrijk dat je zo slim of vaardig mogelijk overkomt
 • Jij kunt niet zo goed omgaan met het succes van anderen of je voelt je jaloers op succes van anderen.
 • Jij gelooft dat je intelligentie en talenten vast liggen.

Heb jij een groeimindset?

 1. Jij ziet in elke uitdaging een mogelijkheid om te leren en te groeien
 2. Je geeft niet snel op, ook niet als iets niet meteen lukt
 3. Jij luistert naar feedback en leert ervan
 4. Wat jou betreft is fouten maken een onderdeel van leren
 5. Succes van anderen inspireert jou
 6. Jij gelooft dat je intelligentie en talenten groeien door oefening.Groeimindset

Verander je mindset

Omdat je mindset heel veel impact heeft op bijna alles wat je doet is het fijn om te weten dat je deze kunt veranderen. Wanneer jij voornamelijk vanuit een vaste mindset naar jezelf kijkt en je wil meer gaan leven vanuit een groeimindset kun je dat gewoon leren.  Het vraagt wel even een flinke dosis doorzettingsvermogen van je, want het komt er op neer dat je je complete denkpatroon gaat veranderen. Dat is nu eenmaal niet heel makkelijk.

Your mindset matters

Ontwikkel een groeimindset

Dus ik deel een aantal strategieën met je die je kunt inzetten om een groeimindset te ontwikkelen.

 1. Van focus op het resultaat naar focus op het proces. Wanneer je denkt vanuit een vaste mindset ben je meestal erg gericht op het einddoel. Het kan dan frustratie opleveren wanneer iets niet meteen lukt of wanneer je een fout maakt. Nieuwe dingen leren kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Wanneer je focus is op de lessen die je daarin leert, lukt het beter om vol te houden. Je traint zo je doorzettingsvermogen, ook als het even tegen zit.
 2. Vraag om feedback. Mensen met een groeimindset luisteren naar feedback en leren ervan. Als je een vaste mindset hebt, is dat lastiger. Vooral als het om ongevraagde feedback gaat. Dus oefen hierin op momenten die je zelf kiest. Zo wordt je stapje voor stapje beter in het omgaan met feedback.
 3. Je woorden hebben kracht! Hoe praat jij over jezelf? Hoe denk jij over jezelf? Tijdens een proces gaat er van alles mis. Maar let eens op de woorden die je dan gebruikt. Ben je bijvoorbeeld snel geneigd om te zeggen: ik kan dit toch niet of het gaat me nooit lukken? Probeer dat eens heel bewust te vervangen door: ik kan dit nóg niet of het lukt me nóg niet. Voel je het verschil?
 4. Oefen met uit je comfortzone gaan. Waarom? Omdat mensen met een statische mindset de neiging hebben om moeilijke uitdagingen uit de weg te gaan. Heb je een groeimindset dan zie je uitdagingen juist als leermomenten. Door regelmatig te oefenen met dingen die buiten je comfortzone liggen, groei je vanzelf in het aangaan van uitdagingen. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Lees dan deze blog die ik schreef over uit je comfortzone gaan.

Groeimindset als fundament

Niemand verplicht jou om iets aan je mindset te veranderen. Het is helemaal aan jou hoe jij graag in het leven wil staan. Bovendien heeft niemand voor 100% één soort mindset, een uitzondering daar gelaten. Het kan zelfs zo zijn dat je in sommige situaties meer gericht bent op groei dan in andere situaties.

Jouw mindset is de manier waarop jij naar jezelf en de wereld kijkt. Het is daarom het fundament onder jouw overtuigingen en gedachten. Door je mindset te richten op groei, zorg je voor een stevige basis bij alles wat je wil ontwikkelen en leren. Een groeimindset zorgt dat je beter met tegenslagen kunt omgaan en dat je eerder je dromen of je doelen zult behalen. En het mooiste van alles? Je kunt je groeimindset gewoon laten groeien. Succes!

Deel dit artikel: