7 tips om nu echt een keer uit je comfortzone te komen

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie verdien wanneer jij iets koopt via een link uit dit bericht. Dit kost jou niets, maak je geen zorgen.

Kiezen: uit je comfortzone of toch niet?

Leuk al die verhalen van mensen die het hebben over uit je comfortzone stappen. Ze vertellen verhalen over dat zij er uit zijn gestapt en wat dat opleverde, maar jij durft echt niet. Ook al herken jij misschien wel dat je dezelfde of misschien zelfs grotere dromen hebt dan die mensen. Toch zit jouw moed meestal al onderin je schoenen, nog voordat je uit je comfortzone bent gestapt. Ken je dat, dat je jezelf afvraagt: hoe doen die mensen dat in vredesnaam?

Mijn keuze

Laatst stond ik zelf voor zo’n keuze: lekker veilig in mijn comfortzone rond blijven lopen. Genieten van het prettige bekende of eruit springen en geen idee hebben hoe je dan terecht komt. Niet echt een fijn idee. Ik heb verschillende pogingen gedaan om met één been op mijn veilige plekje te blijven en om met mijn andere de sprong te wagen. Maar ik beschik niet echt over de flexibiliteit van een turnster die dat vraagt. Dus dat werkte niet voor mij en ik werd er alleen maar onrustig van. Dus werd het uiteindelijk toch de sprong. De ‘leap of faith’. Uit mijn comfortzone. Of hoe je het maar wil noemen. Hoe ik dat deed? Ik deed het gewoon. Maar goed, daar heb je natuurlijk niets aan.

Wat wel helpt is als je weet hoe die zogenaamde comfortzone nou precies werkt; en waarom het zo spannend is om dingen buiten je comfortzone te doen. Maar ook als je begrijpt wat je kunt doen om uit je comfortzone te komen, wanneer je dat graag wilt.

uit je comfortzone komen

Wat is een comfortzone precies?

Angstonderzoeker Roanne van Voorst zegt over je comfortzone dat het een beschermingsmechanisme van je brein is tegen verandering. Eén van de belangrijkste functies van ons brein is namelijk om ons te beschermen tegen gevaar. Onvoorspelbare situaties worden door ons brein dan ook geïnterpreteerd alsof we in gevaar zijn. Wanneer je buiten je comfortzone komt, zal je brein allerlei signalen aan je afgeven alsof je in gevaar bent, ook als dat eigenlijk niet zo is. Signalen zoals klamme handen, je hart slaat op hol en je ademhaling wordt oppervlakkiger. De spanning is letterlijk voelbaar in je lijf. Een dergelijke situatie kost natuurlijk veel energie. Dat voelt natuurlijk oncomfortabel, dat is dan ook een belangrijke reden dat we het liefst binnen onze comfortzone blijven.

Lekker comfortabel

Je comfortzone bestaat dus feitelijk uit de dingen waar je al aan gewend bent. Dat kunnen zowel prettige als minder prettige dingen zijn. Wanneer we altijd in onze comfortzone zouden blijven dan leven we een prettig leven, maar leren we ook niets nieuws meer bij. Juist in situaties die je routines doorbreken of die nieuw zijn liggen kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken dat je meer kunt dan je denkt.

Kijk maar eens terug naar je leven: als je nog nooit een stap had genomen die je eng vond, stond je waarschijnlijk niet op dezelfde manier in het leven als dat je nu staat. Met andere woorden: soms kan het bijzonder nuttig zijn om eens uit je vertrouwde gewoontes te stappen en jezelf in nieuwe situaties te begeven. Ook al is daar soms een flinke dosis moed bij nodig. Onthoud: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Een supercliché natuurlijk, maar daarom niet minder waar.

De moeite waard?

Denk goed na voordat je besluit om een wandeling te gaan maken buiten jouw comfortabele zone. Want wanneer je nieuwe dingen gaat uitproberen heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen en discipline nodig. Wees je er dus van bewust dat het overwinnen van je angst veel mentale kracht van je vraagt en dat dit je energie kost.

Toch is het de moeite waard om jezelf met enige regelmaat uit te dagen om nieuwe dingen te proberen. Want het kan je ontzettend veel opleveren. Denk maar eens aan mensen die jou inspireren. Wat maakt dat zij zo inspirerend voor je zijn? Meestal vinden ze de moed om iets te doen, wat eerst onmogelijk leek. Iets waarvoor ze hun veilige, comfortabele gewoontes even moesten loslaten om iets te doen waar ze van droomden of waarvan ze geloofden dat het hun wereld een beetje mooier zou maken. Zo’n voorbeeld vind ik bijvoorbeeld in het verhaal van Wolf Kuper, een vader die wordt geraakt door de wens van zijn kind en die daarom zijn leven omgooit! (Mooi boek om eens te lezen trouwens!)

Is angst jouw raadgever?

Begin dus altijd met jezelf de vraag te stellen of dat wat je graag wilt, de moeite van een beetje ongemak en spanning waard is. Past het bij dat wat je het meest belangrijk vind in je leven? Als het antwoord op die vraag ja is, dan lijkt me dat een uitstekende reden om, ondanks je angst, toch de stap te zetten. Want angst is ten slotte een slechte raadgever nietwaar? In elk geval als je niet daadwerkelijk in gevaar bent natuurlijk.

Als je er nog eens goed over nadenkt en tot de conclusie komt dat je het eigenlijk niet zo heel belangrijk vind om iets nieuws te proberen, waarom zou je jezelf dan uitdagen? Er zijn vast dingen die een stuk beter bij je passen, of zaken die wél de moeite waard zijn om voor uit je veilige comfort te komen.

Spring uit je comfortzone

 

Waag jij de sprong?

Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het ontsnappen aan sleur en het volgen van je dromen, hebben dus allemaal één ding gemeen: voor al die dingen moet je even wat anders doen dan dat je gewend bent te doen. Gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om het voor jezelf makkelijker te maken. Ik deel er 7 met je. Pas je deze tips toe, dan zal je zien dat het nog steeds spannend blijft om je in iets nieuws te storten, maar je zult ook verbaasd staan dat je tot veel meer in staat bent dan je in eerste instantie dacht.

7 tips om uit je comfortzone te komen:

1. Onderzoek doen

We beginnen met een open deur: onderzoek heel goed wat jij wilt uitproberen. Want zoals je weet: onbekend maakt onbemind. Stel je voor dat jij in je eentje een wereldreis wilt gaan maken. Ga dan eerst eens praten met mensen die dat al eerder deden, lees boeken van wereldreizigers of stippel een route uit en doe onderzoek naar de plaatsen waar je langs komt. Angst om iets nieuws te proberen wordt vaak getriggerd door de angst voor het onbekende. Op deze manier kun je de spanning voor het nieuwe en onbekende onder ogen zien en wordt deze kleiner naarmate je meer kennis opdoet over je plannen.

2. Worst case scenario

Een leuke en effectieve oefening is de ‘worst case scenario’ test. Marie Forleo beschrijft deze test in haar boek: Alles is uitvogelbaar. Sowieso een aanrader om dat boek eens te lezen omdat het je helpt om te denken in mogelijkheden. Maar waar de test op neer komt is dat je eens goed stil staat bij wat het ergste is dat er kan gebeuren al. Niet zomaar in je hoofd, maar schrijf het echt eens op. Wat zou het voor impact hebben in jouw leven? Op welke gebieden? Noteer vervolgens welke stappen je vanaf dat punt zou kunnen nemen om weer terug te komen naar een scenario dat voor jou oké is. Als je dat hebt genoteerd en je wilt én durft dat risico te nemen, dan kun je de sprong zeker wagen. Je bent nu ten slotte voorbereid op alles. Vergeet trouwens niet na het doen van deze oefening ook de ‘best case scenario’ test te doen. Dat is dezelfde test, maar dan helemaal omgekeerd: wat als alles lukt. Hoe zou je dat vieren? Met wie? Welke stappen zou je daarna kunnen zetten om die situatie vast te houden? En nogmaals: schrijf het echt op, het liefst zo gedetailleerd mogelijk. Dat is een stuk effectiever dan er alleen maar over nadenken.

3. Loop stage

Wanneer je een beroepsopleiding volgt gaat dit bijna altijd gepaard met het doen van stages. Stage lopen is een effectieve manier om voorzichtig te kunnen wennen aan een bepaalde situatie. Het daagt je uit tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het testen van je kennis en kunde. Op die manier kun je ook kijken naar je comfortzone: dus voordat je in het diepe springt kun je misschien een kleine stap uitproberen. Welke kleine stap kun jij zetten? Misschien kun je eens een bakkie koffie doen met iemand die al is waar jij graag naar toe wilt. Of wil je bijvoorbeeld een boek schrijven? Begin dan eerst eens met een blog. Zo zijn er voor bijna alle doelen wel kleine varianten te bedenken, die de sprong in het diepe wat minder groot maken.

4. Omlaag met die lat

Neem jezelf niet te serieus. Heel vaak is iets dat je wilt gaan proberen voor jou natuurlijk best spannend, maar in werkelijkheid staat de wereld niet stil door wat jij wilt gaan doen. Leg dus de lat niet te hoog voor jezelf. Hoe hoger je de lat legt, hoe meer de angst om te falen je ervan zal weerhouden om daadwerkelijk in actie te komen. En dat zou zonde zijn natuurlijk. Probeer dus realistische doelen te stellen en bedenk ook dat voor heel veel beslissingen geldt dat je er gewoon op terug kunt komen.

5. Kosten-baten analyse

Sta ook eens stil bij wat het je kost als je het NIET doet. Bedenk vervolgens voor jezelf of het realistisch is om te blijven waar je nu bent of dat een verandering uiteindelijk onvermijdelijk is. Als dat zo is, dan is het toch juist prettig om de verandering op jouw tijd en tempo te doen? Pak de regie en voorkom dat je uit angst dingen gaat vermijden die je misschien wel iets heel moois brengen.

6. Oefenen, oefenen, oefenen…

Neem de tijd om in het algemeen wat beter te worden in het doen van nieuwe en onbekende dingen. Dat doe je door een lijstje te maken van relatief eenvoudige activiteiten die je spannend vind. Plan elke week of maand één activiteit in die je gaat uitvoeren. Met of zonder hulp, dat maakt niet uit. Als je regelmatig en bewust gaat oefenen om stappen te zetten buiten je comfortzone zul je merken dat je steeds meer open gaat staan voor nieuwe ervaringen. Want alles wat je aandacht geeft groeit! Dat geldt ook hiervoor. Wil je daar meer over lezen? Hier vind je mijn blog over aandacht!

7. Ja-dag!

In ons gezin hebben we zo onze eigen zelfbedachte tradities. Eén daarvan is dat we elke vakantie een keertje in de woonkamer kamperen. Zo zijn er meer tradities te verzinnen. Als jij graag iets vaker uit je comfortzone wilt gaan is het introduceren van een Ja-dag. Op zo’n dag zeg je (eventueel zonder dat anderen ervan op de hoogte zijn), ja tegen alles wat op je pad komt. Wedden dat je dan ook een paar keer uit je comfortzone moet?

Toch nog een zetje nodig voordat je de sprong in het diepe waagt?

Hou dan het volgende voor ogen:

  • Uit je comfortzone gaan stimuleert je creativiteit en intelligentie. Mooi meegenomen toch?
  • Doe af en toe iets dat oncomfortabel voelt. Zo test je of je nog steeds blij bent met de keuzes die je maakte en de situatie waar je in zit.
  • Wanneer je eenmaal iets gedaan hebt dat je eng vind, en je hebt daarbij een succeservaring opgedaan vergroot dit je vertrouwen in een goede afloop bij een volgende spannende poging. Mooi meegenomen toch?
  • Een stap buiten je comfortzone is iets anders dan een heel leven er buiten. Hou dat voor ogen. Alleen maar dingen spannende en nieuwe dingen doen is voor de meesten van ons niet weggelegd, omdat je daar uiteindelijk ongelukkig en doodmoe van wordt. Een enkele uitzondering daargelaten. Kleine stappen zijn voldoende. Zo houd je het veel langer vol en is het ook nog eens minder eng.

Nu weet jij precies wat je kunt doen om in actie te komen en iets nieuws te gaan doen in je leven. Misschien inspireert het je om eindelijk de eerste stap te zetten in de richting van jouw droom. Wat het ook is, ik hoop dat dit artikel je helpt om de moed niet al bij voorbaat in je schoenen te laten zakken.

Deel dit artikel: