8 redenen om coaching een kans te geven;
En 3 om dat vooral niet te doen!
Laat ik beginnen met te vertellen dat ik natuurlijk een coach ben en dat ik dus enigszins gekleurd in de race zit. Met andere woorden: ik zie vooral voordelen. Maar er zijn eindeloos veel coaches. Dus hoe bepaal jij nu of het voor jou zinvol is om coaching te proberen? Ik help je op weg!
Wat is coaching?
Het is onduidelijk hoeveel coaches er precies zijn in Nederland. Bij de kamer van koophandel zijn er ruim 60.000 bedrijven ingeschreven die coaching opgeven als activiteit. Dat is natuurlijk een gigantisch aantal. Het is belangrijk dat je beseft dat iedereen zich coach mag noemen. Ook als je daar geen enkele opleiding voor hebt gedaan. Ik vind daar van alles van, maar dat verandert niets aan de feiten. Je kunt het trouwens zo gek niet bedenken of er is wel een coach voor.
Je zou dus wat sceptisch kunnen kijken naar coaching. Persoonlijk denk ik dat coaching juist heel veel toegevoegde waarde heeft. Er zijn prachtige definities bedacht voor coaching, maar het mooiste aan mijn rol als coach vind ik dat ik echt naast mijn klanten kan staan. Dat ik hen structuur biedt in hun leerproces en ze help om doelgericht hun eigen mogelijkheden te verkennen en ontwikkelen, waardoor persoonlijke en professionele groei ontstaat. Het is altijd heel bijzonder als de vrouwen waar ik mee werk gaan ontdekken welke potentie er nog in hen verstopt ligt. Ik deel daarom graag 8 mooie resultaten die coaching oplevert.
8 Redenen om coaching een kans te geven
1. Coaching maakt optimistischer
Misschien zit je er helemaal niet op te wachten, maar coaching maakt optimistischer. Hoe zit dat? Optimisme is een manier van denken. Wanneer je optimistisch bent zie je mogelijkheden, vertrouw je op een goede afloop en denk je dat ‘het glas halfvol is’. Uit onderzoek blijkt dat optimisme een positieve uitwerking kan hebben op ons mentale en fysieke welzijn. Een voorbeeld daarvan is dat optimisme een positieve uitwerking heeft op je stresslevels bijvoorbeeld.
Als jij van jezelf wat meer neigt naar pessimisme kan het bevrijdend zijn om jezelf eens uit te dagen je juist wat meer te richten op opties en oplossingen. Ben je juist super optimistisch, en leef jij volgens het motto: ik mag niet klagen of altijd blijven lachen? Vraag jezelf dan ook af of jouw optimisme niet een manier is om je negatieve gevoelens uit de weg te gaan. Een coach helpt je om eerlijk te kijken naar wat je denkt, houdt je een spiegel voor én helpt je om (weer) te denken in mogelijkheden.
2. Coaching breekt met belemmerende overtuigingen
Onze denkwereld hangt aan elkaar van allerlei verschillende overtuigingen. Je gedachten en overtuigingen vormen je eigen realiteit. Je blik waardoor je naar de wereld kijkt. Ze bepalen daarmee heel vaak hoe we ons gedragen. Overtuigingen met een negatieve lading maken je onzeker en houden je klein. Positieve overtuigingen helpen je juist verder en bevorderen je zelfvertrouwen.
Tijdens coaching wordt je actief uitgenodigd om negatieve overtuigingen te doorbreken. Door middel van vragen en reflectie ontdek je namelijk welke denkpatronen jou tegenhouden. En dat is natuurlijk de eerste stap om ze achter je te laten. Samen met je coach kun je vervolgens een plan bedenken om ze om te draaien naar helpende gedachten en denkpatronen.
3. Coaching geeft je zelfvertrouwen een boost!
Onzekerheid is een bron van twijfel. Je bent niet zeker van je zaak. Natuurlijk is ergens over twijfelen niet persé erg. Heel vaak zorgt twijfel er namelijk voor dat je actief gaat nadenken over oplossingen of manieren om iets tot een goed einde te brengen. Onzeker zijn over jezelf is echter een heel andere categorie. Dat uit zich vaak in het gevoel dat je niet van waarde bent, dat je niet vrij voelt om te doen wat je belangrijk vindt en dat je situaties uit de weg gaat die maken dat jij je onzeker voelt.
Langdurige onzekerheid heeft heel veel impact op de manier waarop jij in het leven staat. Coaching helpt je om van je gevoel naar de feiten te gaan, om je focus te veranderen van alles wat er mis gaat of kan gaan naar het positieve en goede. Bovendien helpt je coach je om nieuwe stappen te zetten waarmee jij succeservaringen gaat opdoen. Zo ontwikkel je stap voor stap een ander en positiever beeld van jezelf, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt.
4. Een frisse blik op je loopbaan
Loopbaancoaching helpt je om jouw plannen en dromen voor je loopbaan te realiseren. De aanleiding voor loopbaancoaching kan dus heel eenvoudig zijn dat je aan de slag wilt met je ambities of dat je een volgende stap wilt maken. Een andere reden is vaak dat iemand tegen iets aan loopt binnen de loopbaan. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid op het werk, work-life balance, ontslag of iets dergelijks.
Loopbaancoaching draait om de volgende vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik én hoe geef ik daar vorm aan. Een coach helpt dus om inzichten te krijgen die daar antwoord op geven. Bovendien wordt je probleem tijdens de coaching omgezet in een ‘leerdoel’, waardoor je heel concreet aan de slag kunt om stappen te zetten richting de oplossing.
5. Coaching leert je grenzen stellen
Grenzen stellen is een belangrijke vaardigheid in het kader van zelfzorg. In de praktijk lukt het veel vrouwen niet zo goed als ze zouden willen. En daarmee ontstaat vaak stress of schuldgevoel. Als je namelijk zelf je grens niet aangeeft ‘bepaalt’ je omgeving voor jou wat je grens is.
Natuurlijk heeft je grenzen niet aangeven allerlei oorzaken. Je hebt het bijvoorbeeld nooit geleerd, je weet niet wat je grenzen zijn of je voelt je onzeker over het aangeven van je grenzen. Wat het ook is, coaching is een veilige omgeving waarin je van alles leert over wie je bent, wat je grenzen zijn en dat het oké is om grenzen aan te geven. Bovendien is het echt een plaats waarin je kunt oefenen en ontdekken hoe jij je grenzen kunt aangeven op een manier die bij je past.
6. Steun(tje) in de rug
Heel vaak, misschien wel veel té vaak, worstelen we heel wat af in ons eentje. We twijfelen over van alles en draaien lekker in kringetjes rond in onze gedachten. Het gevolg is dat we ons rot, eenzaam en onrustig voelen. En het lukt maar niet om in je eentje tot oplossingen te komen. Dat is precies waar de kracht van coaching ligt.
Je coach is niet alleen iemand die naast je staat, maar juist ook iemand die orde, rust en structuur kan aanbrengen in jouw denken. Die helpt om helderheid te krijgen over de stappen die je kunt zetten en die je aanmoedigt om in beweging te komen. Dat betekent dus dat je door middel van coaching in staat bent om uit je gedachtenspiraal te komen en vooral dat je er niet alleen mee hoeft te dealen. Een echte steun in de rug dus bij het in beweging komen.
7. Schop onder je kont
Heb jij vaak last van uitstelgedrag. Je bent niet de enige. Zo’n 95% van alle mensen vertoont soms uitstelgedrag. En bij ongeveer 20% van de mensen is dit structureel. Helaas hoor ook ik niet bij die luttele 5% die er geen last van heeft. Een heleboel dingen gaan me goed af en doe ik zonder uitstel. Maar ik kan je ook stapels noemen die lastiger zijn. En laat dat nu net de dingen zijn die ik als spannend ervaar…
Herkenbaar? Dat is dan precies waarbij een coach je een liefdevolle schop onder je kont kan geven. Door samen afspraken en een plan te maken wordt uitstellen al een stuk lastiger. Bovendien helpt het heel veel mensen als zij iemand hebben die met hen meedenkt en hen vraagt naar de stappen die ze zetten en de plannen die ze uitvoeren. Wil jij wel eens aan de slag met je uitstelgedrag? Lees dan eens dit blog, vol met praktische handvatten hoe jij een doorzetter wordt.
8. Leer jezelf beter kennen
Tijdens coaching ga je op zoek naar het antwoord op de vraag: doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Nadenken over jezelf, eerlijk kijken naar wat je denkt, voelt en doet zorgt voor veel meer zelfkennis. Met die inzichten ben je beter in staat om je richting te bepalen en in actie te komen.
Coaching biedt structuur, handvatten en oefeningen die je daarbij helpen. Diepgaande gesprekken, eyeopeners en confrontatie zijn vaak onderdeel van coaching. Daarmee is coaching misschien niet de makkelijkste route, maar wel een effectieve stap richting daadwerkelijke verandering van de dingen die je niet meer wilt.
3 Redenen om juist niet te kiezen voor coaching
1. Het ontbreekt je aan motivatie
Coaching heeft het meeste effect wanneer je daadwerkelijk de wens en motivatie hebt om iets te veranderen. Dit kan zijn omdat je jouw probleem recht in de ogen wilt aankijken, maar bijvoorbeeld ook omdat je graag een switch wilt maken in je loopbaan of meer regie over je leven wilt ervaren.
Wanneer je niet gemotiveerd bent is er nauwelijks basis voor coaching en zul je waarschijnlijk teleurgesteld raken. Een coach zoekt namelijk samen met jou naar de antwoorden binnen in jou, die passen bij wie jij bent, bij hoe jouw leven eruit ziet. En verandering vindt vooral plaats als je daadwerkelijk in actie komt. Daar ben je dus echt zelf bij nodig. Niet gemotiveerd? Dan is mijn advies om niet aan coaching te beginnen.
2. Je hebt iets anders nodig
Als je te maken hebt met psychische problematiek waarbij je ander soort begeleiding nodig hebt, zoals therapie of behandeling is het ook niet verstandig om te kiezen voor coaching. Een coach is iemand die met name samen met jou naar het heden en de toekomst kijkt, die met je werkt aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en je helpt te werken aan een bepaal doel.
Terwijl een psycholoog bijvoorbeeld veel meer kennis heeft over het oplossen van psychische klachten zoals angsten, depressie of verslaving. Maak dus van tevoren de afweging waarmee jij het meest geholpen bent. Een goede en professionele coach zal je natuurlijk doorverwijzen naar een vakkundig opgeleide professional die jou wél kan bieden wat je nodig hebt als de coach dit niet kan.
3. Je wilt niet investeren
Nu denk jij misschien gelijk aan de kosten van een coachtraject. Natuurlijk is dat onderdeel van het inhuren van een coach. Het is dan ook van belang dat je daar een goede afweging over maakt.
Maar misschien nog wel belangrijker is dat je tijd maakt om te werken aan jouw gewenste verandering. Echte verandering vereist moed om keuzes te maken, om prioriteiten te stellen en om vol te houden. Dat vraagt iets van je. Het vraagt jouw inzet. Met coaching kom je nergens als je niet écht aan de slag gaat met wat je wilt bereiken. Natuurlijk helpen succeservaringen tijdens de coaching jou om echt stappen te blijven zetten, maar vergeet niet dat je dus wel moet willen investeren in coaching. Zowel in geld, tijd als in energie.