Het mooie van struikelen

Alles wat je moet weten over faalangst

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie verdien wanneer jij iets koopt via een link uit dit bericht. Dit kost jou niets, maak je geen zorgen.

Bang om fouten te maken

Steeds als jij nieuwe, stappen wilt zetten breekt het zweet je uit. Je schiet in de stress, begint te zweten, je kunt niet meer helder denken en de paniek slaat toe. Je hoofd draait overuren en het lijkt alsof je nog maar 1 ding kunt bedenken: wat als het misgaat!
Wanneer je last hebt van faalangst ben je niet alleen bang om tekort te schieten, nee de angst is zo groot dat je helemaal in de stress schiet. Daardoor kom je niet meer tot actie. Faalangst gaat dus een stuk verder dan dat je bang bent om een fout te maken. Daar heeft iedereen wel eens last van ten slotte.

Onzekerheid en faalangst

Niet iedereen is even gevoelig voor faalangst. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die een rol spelen bij faalangst. Zo kan er sprake zijn van een traumatische ervaring in het verleden. Erfelijkheid kan een rol spelen of opvoeding. Maar ook onzekerheid of perfectionisme is een trigger voor faalangst.
Heel vervelend dus als je last hebt van faalangst. Want in heel veel gevallen kom je in een negatieve spiraal terecht. Je zelfvertrouwen komt flink onder druk te staan en jouw onzekerheid groeit. Zonde natuurlijk! Andersom werkt het natuurlijk ook zo dat als jij je al onzeker voelt, dat dit de kans vergroot dat faalangst de ruimte krijgt.

Onzekere vrouw

Relativeren?

Ken je dat: hoe meer je ergens over nadenkt, hoe erger het wordt. Uiteindelijk ga je zelfs geloven dat je gedachten feiten zijn. Zo werkt het ook met angst om fouten te maken. Wanneer je steeds denkt aan wat er mis kan gaan, dan denk je uiteindelijk dat het onvermijdelijk is dat het fout gaat. Maar dat klopt natuurlijk niet.
Nu denk je misschien dat het dan misschien slim is om falen, fouten en mislukkingen voortaan te gaan relativeren. Maar dat is niet verstandig. Integendeel: het is van belang dat als er iets fout gaat dat we even de tijd nemen om onze teleurstelling te verwerken. Je mag je best even rot voelen. Stap niet in de valkuil van de ontkenning. Maar besef wel dat blijven hangen in de teleurstelling, je de kans ontneemt om te leren van je fouten.

Kansen om te leren

Als ik iets verkeerd heb gedaan of er iets helemaal misgaat, dan denk ik daar het liefst niet meer aan. Ik laat het graag zo ver mogelijk achter me. Schuldgevoel of schaamte liggen op de loer. Ik voel me onzeker en vraag me af of ik me in de toekomst nog wel in vergelijkbare situaties moet wagen. Maar dingen vermijden gaat me natuurlijk niet verder helpen. Het is veel beter om het mooie van struikelen in te gaan zien.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat dan? Hoe kijk je op een nieuwe manier naar je eigen falen? Het idee is dat je ze leert zien als leermoment. Als je dat kunt dan ga je namelijk de mogelijkheden en de kansen zien die misschien verstopt liggen achter jouw mogelijke fouten.

Het mooie van struikelen

Misschien helpt het om eens te kijken naar de mooie kanten van falen. Ik nodig je uit om wat meer te falen en wat minder je fouten te vermijden. Klinkt misschien wat absurd, maar ik geloof dat er juist hele mooie kansen ontstaan als je in actie komt. Dus in plaats van dingen vermijden uit angst voor het onbekende en het falen, ontdekken en leren door te doen!

Verminder je faalangst

Je faalangst verminderen en overwinnen heeft alles te maken met het ontwikkelen van vaardigheden en overtuigingen die daarbij helpend zijn. Door die vaardigheden te vergroten, verleg je de focus van je angst om te falen, naar wat je wel kunt. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in actie komt. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt en hoe minder de kans wordt dat je daadwerkelijk fouten maakt. Het wordt ten slotte al gewoner voor je. Zo zul je merken dat je angst om te falen langzaam minder wordt. Want als je meer succeservaringen opdoet, helpt je dat in de goede richting. Op deze manier doorbreek je dan stap voor stap je faalangst.

Fouten maken mag

Ontwikkel je vaardigheden

Leer improviseren

Faalangst heeft alles te maken met leren omgaan met onzekerheid. Wat je niet weet, het onbekend, maakt dat je angst ontwikkeld. Die angst zorgt er dan voor dat je controle wilt hebben. En dat heb je nu eenmaal vaak niet. Je bent nooit helemaal zeker van de uitkomsten van je keuzes en je acties.
Daarom is het belangrijk dat je leert om te improviseren. Improviseren helpt je om je faalangst om te zetten in lef om te proberen. Het maakt gebruik van je creativiteit. Bovendien helpt het bij het loskomen van je vaste gedachtepatroon en bij het doorbreken van je routines. Je wordt er dus flexibeler en innovatiever van.

Wordt een doorzetter

Je doorzettingsvermogen helpt je om bij tegenslag toch door te gaan of om het opnieuw te proberen. Je wordt een doorzetter als je:
• Realistische doelen stelt
• Helpende gedachten op voorraad hebt
• Stilstaat bij de voordelen van doorzetten
• Kleine stapjes zet in de goede richting
• Jezelf beloont bij successen

Ontwikkel een groeimindset

Je bereidheid om te falen of jezelf in nieuwe situaties te begeven hangt voor een groot deel samen met jouw mindset. Een op groei gerichte mindset helpt je bij het overwinnen van je angst voor het onbekende en de angst om dingen fout te doen. Bovendien zijn mensen met een groeimindset eerder geneigd om uit hun comfortzone te komen. Hoe meer jij gericht bent op groei, hoe minder je faalangst zal worden.

Je imperfectie accepteren

Falen overkomt iedereen. Hoe hard je ook je best doet om het te vermijden. Uiteindelijk kent iedereen wel momenten dat iets anders gaat dan je hoopte. En dan is het de kunst om de imperfecties die misschien ontstaan zijn te accepteren. Of misschien zelfs de schoonheid van de imperfecties op te zoeken. Het vraagt moed om jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief het feit dat ook jij af en toe faalt. Oefen daarom in het idee dat proberen belangrijker is dan falen. En kijk ook eens naar allerlei succesvolle mensen van over de hele wereld: zij zeggen vaak dat ze meer leerden van hun fouten dan van hun successen!

Er zijn vast nog veel meer tips te noemen die helpen als je te maken hebt met faalangst. Maar misschien kun je al een eerste stap zetten naar aanleiding van bovenstaande ideeën.

Wil je meer lezen? 
Mijn blog over het ontwikkelen van een groeimindset is misschien wel wat voor jou. 

En als je een tof boek wilt lezen over moedig je imperfectie omarmen is: ‘De moed van imperfectie’ van Brene Brown een aanrader.

Deel dit artikel: