Lachen is gezond

Lachen is gezond

Ik laat me graag inspireren door een tof boek te lezen, een mooie documentaire te kijken of een goed gesprek te voeren. Die dingen geven mij energie. Dus zoek ik die dingen regelmatig op. In de meeste gevallen steek ik er nog wat van op ook. Er zijn zoveel mooie dingen te ontdekken en te leren. Heerlijk, dat geeft mij heel veel energie. Maar wist je dat lachen ook heel inspirerend kan werken? Een goeie lachbui helpt je brein om lekker fris te blijven en helpt je ontspannen.

5 fantastische redenen voor een lachbui

Er zijn heel veel redenen te noemen waarom lachen zo fijn is. Ik deel vandaag mijn favorieten met je:

  1. Lachen zorgt voor een daling van het stresshormoon cortisol. En bovendien komt er endorfine (het gelukshormoon) vrij als je lacht! Superfijn want dat zorgt voor een relaxed gevoel. Het heeft zelfs een kalmerend en pijnstillend effect.
  2. Wist je dat als je lacht je lijf extra witte bloedcellen aanmaakt? Die cellen ruimen virussen op, zo helpt het om je immuunsysteem te versterken.
  3. Een onderzoek van de Universiteit van Texas liet zien dat humor mensen hoop geeft! De verklaring daarvoor is dat humor en lachen zorgt voor positieve gedachten. En positiviteit vergroot het vertrouwen in het overwinnen van moeilijkheden. Zo ontstaat dus hoop en nieuwe moed.
  4. Wanneer iemand schatert van de lach is de kans heel groot dat je zelf ook al snel een glimlach op voelt komen. Of zelfs dat je mee gaat lachen. Het werkt dus heel aanstekelijk. Dat komt omdat je hersenen actiever worden als je iemand hoort of ziet lachen. Het meelachen (bewust of onbewust) zorgt daarmee ook voor verbinding met de ander.
  5. Als je een keertje geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, bedenk dan dat je met lachen ook calorieen verbrandt. (Wel veel minder als een goede workout, maar toch :)) En als je buikpijn krijgt van een goeie lachbui, dan betekent dit dat je buikspieren flink harder hebben gewerkt.

Waar moet jij om lachen?

Ik weet niet in hoeverre bovenstaande effecten van lachen echt aantoonbaar zijn, maar ik wilde ze je niet onthouden. Je kunt op heel veel manieren jezelf laten inspireren, maar vergeet dus niet dat lachen ook echt in dat rijtje thuis hoort.

Juist als je misschien wel bezig bent met alle ballen in de lucht houden en je hebt het superdruk of je zit er even door heen kan het fijn zijn om even te lachen. Het helpt je om te relativeren en misschien borrelt er daardoor wel weer positieve energie in je op.

Omdat ik ook vaak mensen help bij hun proces van opruimen, ontspullen, ordenen en organizen vind ik onderstaand filmpje heel grappig. Jij misschien ook wel.  Dus: neem even afstand van waar je mee bezig bent, tijd voor een lachsalvo.

Dit artikel delen: