8 krachtige manieren om je dromen waar te maken

Ken je dat: plannen, dromen en ideeën genoeg, alleen: je blijft het maar uitstellen om er daadwerkelijk handen en voeten aan te geven. Want ja, hoe realistisch is dat nou eigenlijk? Vandaag deel ik 8 krachtige manieren met je die je net dat zetje geven om tóch aan de slag te gaan met de dingen waar je van droomt!

Smoesjes

Soms begin je wel een beetje met nadenken hoe jij jouw droom zou kunnen uitvoeren. Maar meestal zie je vooral de beren op de weg: geen tijd, geen geld, geen netwerk, teveel op de planning. Het komt erop neer dat je snel in een gedachtepatroon terecht komt waarbij je alleen nog maar de belemmeringen ziet. De spreekwoordelijke beren op de weg. Maar als je eerlijk bent naar jezelf weet je best wel dat dit uiteindelijk vooral smoesjes zijn. Tijd dus om de smoesjes om te gaan denken en te stoppen met jezelf voor de gek houden.

Want wat kan er wel? Dat is vast veel meer dan dat jij nu ziet. Dat begint natuurlijk bij de vraag: hoe graag wil je het echt? Want hoe liever jij iets wilt, hoe meer je ervoor over hebt. En dat betekent weer veel motivatie om aan de slag te gaan. En die motivatie heb je hard nodig omdat op weg naar jouw droom, jouw plan je vrijwel zeker obstakels moet overwinnen.

Maak je dromen wakker!

Misschien ben jij wel gaan geloven dat het helemaal niet mogelijk is om jouw dromen waar te maken. Ik ga je niet vertellen dat dit anders is. Ik weet het simpelweg niet. Ik weet alleen één ding heel erg zeker. Als je niets doet, komt er inderdaad van jouw plannen helemaal niets terecht. En dat is wat mij betreft een gemiste kans.

Weet je, wat je droom of plan ook is. Hoe groot of hoe klein ook. Het is zonde om ervan uit te gaan dat het je toch niet lukt. Want wat als het wel lukt? Wat als de juiste mensen of bronnen op je pad komen? Jouw eigen droom, jouw eigen plan, dat wat jij graag wilt doen, groot of klein, dat verdient jouw aandacht. Maak die droom wakker en blaas er leven in.

Dromen geven richting

Maar wacht even…heb jij wel een droom?

Realiseer jij je opeens dat jij je droom al lang hebt opgegeven? Dat je helemaal gestopt bent om te dromen misschien wel? Dan wordt het tijd dat je dat weer eens gaat doen. Want weet je dat het hebben van een droom alleen al heel belangrijk is? Dromen en plannen geven je namelijk richting. Het helpt je bij het vormgeven van bijvoorbeeld je loopbaan of je toekomst. Een droom, een visie, helpt je om focus aan te brengen en daardoor helpt het bij keuzes die je nú maakt (voor later). Bovendien zorgt dromen ervoor dat je hersenen in een creatieve en oplossingsgerichte toestand terecht komen.

Denk maar eens aan de dromen die je had als kind. Je zag vooral oplossingen en ideeën en mogelijkheden. Als een kind droomt doet die dat zonder beperkingen van allerlei overtuigingen. Zonder rekening te houden met mitsen en maren, beren en mensen om zich heen. En daardoor ontstaat het gevoel dat alles mogelijk is. Dat geeft een fijne energie en een geluksgevoel.

Wat is jouw droom?

Dus als jij niet (of niet meer) weet wat jouw droom is neem dan eens de tijd om daarbij stil te staan en die droom weer op te duikelen. Want iedereen heeft een droom. Groot of klein.

Weet je niet goed hoe? Dan kun je gebruik maken van de volgende schrijfoefening:

Stel je voor dat jij met pensioen gaat, wat vertel je dan in jouw afscheidsspeech aan collega’s vrienden en familie over jouw leven. Schrijf één afscheidsspeech over hoe jouw leven is verlopen als je blijft doen wat je nu doet. Schrijf nog een versie van de speech. In die versie vertel je hoe jouw leven is verlopen nadat je had besloten te gaan doen waar je van droomde….

Oké en nu aan de slag met die droom!

Hoe graag wil je het echt?

Een droom realiseren begint met de vraag hoe graag jij het echt wilt. Want ja zeggen tegen jouw droom is ook nee zeggen tegen iets anders. En voordat je dat doet is het dus prettig als je weet waar je dan nee tegen zegt en of je daarmee kunt en wilt leven. Al je keuzes hebben consequenties, ook jouw keuzes om je dromen te volgen. Ook al ben je daar misschien niet heel bewust van, je voelt het wel. Want je brein roept je terug: NIET DOEN! Dit is te spannend, te eng, wat als alles mislukt etc., etc.

En dat is dan het punt dat al die belemmeringen om jouw droom te gaan realiseren, naar boven komen en een rol gaan spelen. Het is echter aan jou om de regie te nemen en niet de beren op de weg de hoofdrol te geven in het script van jouw dromen.

Dromen vragen actie

Je droom realiseren vraagt dus actie van je. Zomaar in het wilde weg iets gaan doen schiet ook niet op. Dus is het belangrijk dat jij heel concreet gaat maken wat je te doen staat. Terwijl je daarmee aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je niet meteen je droom afdoet als niet realistisch, of dat je hem kleiner maakt. Want een té kleine droom, daarvan kom je niet in beweging. Nee, jouw droom mag groots en meeslepend zijn. Of in elk geval iets waarvan je kriebels in je buik krijgt…waarvan je denkt: als dat me toch zou lukken….

Goed om daar te komen is dus actie nodig. Je kunt hiervoor 3 fases gebruiken, zo structureer je eigenlijk een beetje jou weg naar de verandering, naar de droom.

Die fases zijn: dromen, durven en doen. (Ben Tiggelaar beschrijft deze heel uitgebreid in zijn boek (verrassing) dromen, durven, doen).

  1. Dromen draait om bedenken wat je eigenlijk wilt
  2. Durven gaat over het voorbereiden van jouw acties en het maken van een plan
  3. Doen is het stuk waarin je tot actie overgaat én zoveel mogelijk van de gerealiseerde zaken onderhoud.

Ik ga hier verder niet op in die fases, maar wilde het toch even met je delen. En wil je daar nu toch meer over weten, duik dan eens het boek van Ben Tiggelaar daarover in.

Mijn intentie met dit blog is vooral om je aan te moedigen om jouw droom weer wakker te maken, om jezelf nieuw perspectief te geven op je leven of je loopbaan. Om gewoon eens flink te gaan dromen. Om te stoppen met redenen verzinnen waarom jouw droom toch nooit uitgevoerd kan worden en om vooral om de obstakels die jij hebt om met je droom aan de slag te gaan uit de weg te ruimen. (Dikke vette disclaimer: daarmee is je droom nog niet gerealiseerd, je hebt alleen geen reden meer om er niets mee te doen 😉)

Neem je droom serieus

Sta eens stil bij wat jouw droom is en hoe graag je die droom wilt najagen. En laat ik er meteen een mooi quote ingooien om je hierin een zetje te geven: What if I fall? O but darling, what if you fly?

Eng he? Je realiseren dat je een droom hebt, en ook nog eens serieus overwegen om er iets mee te doen! Geen paniek: ik help je om dat een beetje makkelijker te maken voor jezelf. Om echt iets te doen met die mooie droom van je. Om een bedrijf te starten, om een opleiding te beginnen, om een reis om de wereld te maken in 80 dagen, om piloot te willen worden of gewoon altijd jezelf te zijn. Wat is jouw droom?

En nu actie!

Dromen geven richting

Ik help je op weg met 8 tips die jij (in willekeurige volgorde) kunt toepassen zodat jij van dromen naar doen kunt gaan en jouw obstakels uit de weg kunt ruimen.

1.  Wat als je het níét doet?

Even doorgaan op dat wat ik eerder al zei: elke keuze die je maakt heeft consequenties. Dus als jij ja zegt tegen je droom zeg je nee tegen andere dingen. Dromen omzetten in realiteit vraagt nu eenmaal van alles van jouw tijd, energie en/of geld. Als jij niet helder hebt wat je droom je eigenlijk gaat kosten op allerlei gebieden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat dit de reden is dat je nog niet in actie bent gekomen. Onbewust speelt dat namelijk een grote rol. Dingen blijven in je hoofd zitten! Ontdek dus wat je droom je zal gaan kosten. Maar stop daar niet. Dat kan best wel eens een beetje ontmoedigend zijn om dat concreet te maken. Sta ook eens stil bij de consequenties van niet jouw droom of plan najagen. Heb je daar een beeld bij? Wat kost het je als je je droom laat rusten? Doet dat iets met je welzijn? Met je geluk? En waar nog meer mee?

2.    Wat is de echte reden dat je níét in actie komt?

Wat heb jij jezelf verteld waardoor je hebt besloten om niet in actie te komen? Ben je bang voor de reacties uit je omgeving? Vind je het gewoon heel eng omdat het iets nieuws is? Ben je bang om te falen? Denk je dat er niemand op jouw idee zit te wachten? Heb je jezelf wijsgemaakt dat je dit helemaal niet kunt?

Wat is jouw échte reden om je plannen en dromen niet uit te voeren? Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Want wat de reden ook is dat jij niet tot actie over bent gegaan: het is iets waarmee je zult moeten dealen om alsnog in beweging te komen. Het is dus belangrijk om hier tijd aan te besteden en heel eerlijk te zijn tegenover jezelf. De enige manier om je droom te gaan realiseren is om uit die heerlijke comfortzone te komen. 

3.  Niets nieuws

Een gedachte die veel mensen hebben als ze echt concreet aan de slag gaan met wat ze graag willen realiseren is dat ze de boot hebben gemist, dat ze te laat zijn, want alles bestaat al…en vervolgens haken ze af, geven ze op en raken ze ontmoedigd. Oef, als je eens wist hoe vaak die gedachte mij parten speelt…

Maar wat ik daarbij een helpend idee vind is de volgende: Everything that happens, has happend before; nothing is new, nothing under de sun. Met andere woorden: er is niets nieuws onder de zon. (Dit is overigens een quote uit de Bijbel, een echt eeuwen oude wijsheid dus). Ik bedoel daar niet mee te zeggen dat het sowieso zinloos is om je dromen na te volgen.

Integendeel: ik zie het meer als bemoediging: ook als er al dingen zijn gerealiseerd die lijken op jouw droom, dan is er dus nog volop ruimte om ook jouw droom te realiseren. Want jij doet het net weer anders, helemaal op jouw eigen unieke manier. Als je het zo bekijkt haalt het de druk van het presteren er een beetje af toch? Althans, zo zie ik het! Doe er je voordeel mee.

4. Eén ding tegelijk

Je hebt zoveel ideeën en dromen dat je hoofd ervan ontploft. Steeds als je even gaat zitten om er echt iets mee te doen, gaat je hoofd aan en komen er alleen maar meer ideeën los. En eigenlijk staat je dat in de weg om iets daadwerkelijk uit te voeren. Ik heb hier als geen ander last van. En dus weet ik uit ervaring hoe belangrijk het is om zulke patronen te doorbreken. Want het is natuurlijk fantastisch dat jouw brein lekker aan gaat en je op allerlei toffe ideetjes brengt, maar je moet het ook gaan doen. En te veel ideeën verlamt alleen maar. Dan kom je helemaal niet in beweging. Ik ten minste niet. Weet je wat helpt? Begin gewoon vooraan. Gebruik dat creatieve brein van je en zorg voor de uitwerking van 1 van je ideeën richting concrete actiepunten. En pas als je dat hebt gedaan, hebt uitgevoerd, stappen hebt gezet, kun je verder met al dat andere. Maar grote kans dat jouw brein dan gewoon lekker losgaat met ideeën over die ene droom. Focus dus! Al is het maar voor een tijdje!

5. Shake it up

Stel je voor dat jouw probleem helemaal niet is dat je niet in beweging kwam, maar juist dat je de eerste voorzichtige stapjes al had gezet. Alleen toen bleek dat je plan, jouw droom in de praktijk niet werkte, niet goed tot zijn recht kwam. Als zoiets gebeurt, dan raak je natuurlijk ontzettend teleurgesteld. En wat is het gevolg: je geeft het op. Je probeert uit alle macht je droom uit je hoofd te zetten.

Maar wacht even voor je definitief afscheid van neemt. Jouw droom is het waard om aandacht te krijgen. Het ligt niet voor niets in jouw hart. Gooi het eens helemaal om al die plannen van je. Doe de dingen op een andere volgorde. Vind nieuwe manieren. Shake it up. Soms als iets niet lukt is dat alleen maar omdat het nóg niet lukt. Het kan helpen om weer helemaal met een frisse blik naar je plannen te kijken. Wat dacht je van een compleet andere route? Of een kleine aanpassing in je oorspronkelijke droom? Zijn er misschien nieuwe hulpbronnen die je kunt inschakelen? Heb je misschien een blinde vlek, een groot ego of een bord voor je kop zitten als het gaat om jouw droom?

6. Woorden geven

Als je nog maar een vage droom hebt, wordt het tijd dat je daar woorden aan leert geven. Dat je de droom concreet maakt. Soms heb je namelijk wel een idee, maar verder eigenlijk niets. Een goed voorbeeld hiervan is het schrijven van een boek. Als dat jouw droom is en verder weet je er niet veel over te vermelden, dan zou jouw droom wel eens op niets uit kunnen lopen. Het is daarom belangrijk dat je iets meer woorden weet te vinden. Je kunt je idee concreter maken door erover te brainstormen. Ga gewoon even zitten met een groot vel papier en schrijf alles wat in je op komt rondom jouw idee op. Vraag jezelf af hoe het eindresultaat eruitziet, maar bijvoorbeeld ook hoe jij je gedraagt en voelt als je droom is gerealiseerd. Wat is het effect op anderen? Enzovoort. Zo vormt zich een meer helder beeld van je droom. En wees gerust, je hoeft echt nog niet alles tot in de puntjes uit te werken, al je stappen te kennen of precies te weten wat je van begin tot einde te doen staat. Als je jouw eerste kleine stap maar weet. Dus haal die droom vanuit je hoofd naar de ‘papieren realiteit’.

7. Doei perfectie

Een belangrijke valkuil bij van dromen naar doen gaan, is dat je accepteert dat jouw weg richting je droom niet perfect hoeft te zijn. Je mag gewoon fouten maken, nog niet alles precies weten en jouw route zien als een proces. Doe je dit niet en wil je het te goed doen qua uitwerking vooraf (of zelfs perfect doen), dan dreigt een blokkade. Door alles teveel te analyseren en vooraf te doordenken ga je twijfelen en kom je in uitstelgedrag terecht. Dus neem als uitgangspunt dat goed, goed genoeg is en laat je niet tegenhouden als je plan mogelijk nog niet perfect is.

8. Vertel er anderen over

Door anderen te vertellen over jouw droom, maak je het niet alleen voor jezelf een statement dat je ermee aan de slag gaat, maar uit onderzoek blijkt dat het je daadwerkelijk helpt om de mensen om je heen te vertellen over wat jij gaat doen of waar je van droomt. Door hen mee te nemen in jouw proces gaan ze functioneren als jouw schop onder de kont. Grote kans namelijk dat ze af en toe vragen hoe het ervoor staat met jouw plannen. Zo houd je hen automatisch op de hoogte van jouw vorderingen en zul je merken dat het makkelijker is om in de actiestand te blijven.

Tot slot

Dit waren de tips. Nog even samenvattend: Ik wil je vooral uitdagen om weer te gaan dromen. Om groot te dromen. Want dat geeft je een gevoel van geluk en zorgt ervoor dat je visie ontwikkeld op jouw toekomst. Dus stop met de smoesjes en zie jouw droom helder voor ogen. En als je die droom helder hebt, dan ga je er natuurlijk ook mee aan de slag. Dit kun je doen in 3 fases (aldus Ben Tiggelaar)

  • Dromen draait om bedenken wat je eigenlijk wilt
  • Durven gaat over het voorbereiden van jouw acties en het maken van een plan
  • Doen is het stuk waarin je tot actie overgaat én zoveel mogelijk van de gerealiseerde zaken onderhoud.

Nou en dan is het dus zaak om tot actie over te gaan. Maar ja…al die obstakels daar naar toe he? Nou die ruim je dus op m.b.v. mijn 8 tips:

  1. Wat als je het níét doet?
  2. Wat is de echte reden dat je niet in actie komt?
  3. Er is niets nieuws onder de zon
  4. 1 ding tegelijk
  5. Shake it up
  6. Woorden geven aan je droom
  7. Doei perfectie
  8. Anderen deelgenoot maken

Deel dit artikel: