Ga je nu alweer wat anders doen?

Multipotentialisme, talent of valkuil?

Multi-potentialisme, een nieuw woord

Komen de volgende opmerkingen je bekend voor?

  1. Ga je nou alweer wat anders doen?
  2. Ben je daar nu alweer op uitgekeken?
  3. Waarom ben je met zoveel dingen tegelijk bezig?
  4. Serieus: heb je alweer een andere baan?
  5. Zou je niet eens wat meer focus aanbrengen in wat je doet?
  6. Wat doe je nu ook alweer? Ja, ik hou dat allemaal niet bij hoor bij jou…
  7. Weer een nieuwe hobby? En al die andere hobbies van je dan?

Mij wel! En daarom was het een feest van herkenning toen ik een aantal jaar geleden de Tedtalk van Emilie Wapnick zag. De titel luidt: Why some of us don’t have one true calling… Zij leerde mij één van de meest intrigrerende woorden die ik de afgelopen jaren aan mijn vocabulaire toevoegde: multi-potentialisme.

Er ging een heel nieuwe wereld voor mij open. Want al die opmerkingen waar ik mee begon en die ik met enige regelmaat te horen kreeg? Daar bleek een woord voor te bestaan. En hoewel ik soms glimlach als ik dat soort vragen krijg, vaak vind ik het best wel vervelend. Daarom volgde ik mijn nieuwsgierigheid en leerde ik meer over multi-potentialisme. Ik deel graag mijn inzichten daarover met jou.

Wat wil je later worden?

Al heel jong wordt aan ons gevraagd: wat wil je later worden? De meesten van ons hebben daar wel een beeld bij en anders vormt zich dat wel tijdens het opgroeien. Dan kies je een loopbaan én voel je je daar prettig bij.

Later als ik groot ben - mulltipotentialisme

Maar wat als je die keuze helemaal niet zo helder krijgt? Wat als je geen idee had wat je wilde worden omdat jij zoveel dingen leuk vond dat je het moeilijk vond om te kiezen? Dan is de kans heel groot dat je geregeld gefrustreerd was (of bent!). Alles in onze maatschappij is erop gericht dat jij je specialiseert in iets. Maar misschien wordt jij daar wel hartstikke ongelukkig van, krijg je keuzestress of denk je zelfs: ik wil niet 1 ding doen: hoe wordt ik alles? Alleen een andere route kiezen maakt dat je al snel wordt gezien als wispelturig of besluiteloos.

Wispelturig of toch niet?

Als jij herkent dat je soms van jezelf denkt dat je wispelturig bent qua interesses of snel wisselen van baan, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een probleem hebt met keuzes maken, of misschien weet je gewoon niet zo goed wat bij je past of wat je leuk vindt. Maar er is dus nog een derde optie: wat nu als jij een multi-potentialist bent?

Multi-potentialisme, de synoniemen

Laat ik eerst eens beginnen met een aantal synoniemen benoemen. Misschien gaat je dan al een lichtje op:

  • Multi-talentje
  • Creatieve duizendpoot
  • Scanner
  • Multipotentialist
  • Veelweter
  • Generalist

Er zijn vast nog veel meer termen beschikbaar, maar het gaat even om het idee.

Wat hebben multipotentialisten met elkaar gemeen?

Kortweg zijn er drie dingen waarin alle multipotentialisten (of generalisten zo je wilt) zich herkennen.

1. Diversiteit aan interesses

Ze hebben veel verschillende soorten interesses. Je kunt hierbij denken aan interesses die op het oog totaal niets met elkaar gemeen hebben.

Ik zal mezelf hier als voorbeeld gebruiken omdat ik me hier erg in herken. Onderwerpen die ik (op dit moment) interessant vind zijn: persoonlijke groei, wildplukken, geloof, naaien, politiek, psychologie, kamerplanten etc., etc. Het komt erop neer dat ik mijn nieuwsgierigheid volg in de dingen die ik doe en de onderwerpen waarin ik mij verdiep. En voor de goede orde: deze onderwerpen kunnen volgend jaar (of op kortere termijn) weer volledig uit mijn agenda verdwenen zijn.

Confetti multipotentialisme

2. Goed in veel dingen

Goed zijn in heel veel dingen, dat is nogal wat toch? Over jezelf zeggen dat je in veel dingen goed bent is ook typisch iets wat niet echt past in onze ‘doe nou maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ cultuur. Toch is het goed om af en toe stil te staan bij waar je goed in bent én om dat ook uit te spreken. En dus wil ik jou ook uitdagen om dat eens te doen.

Natuurlijk zijn er een heleboel dingen die ik niet kan, maar ook heel veel kan ik wel. Dat zie je dan ook terug op mijn CV bijvoorbeeld. En dat geldt vast ook voor jou. Als je meer dan gemiddeld nieuwsgierig en leergierig bent resulteert dat automatisch ook in het regelmatig aanleren van nieuwe vaardigheden of het ontdekken van nieuwe dingen.

3. Eén ding doen? Vreselijk!

Ze worden knetter bij het idee dat ze de rest van hun leven 1 ding moeten doen. (Ehm…guilty!) Want waarom zou je 1 ding doen als je zoveel meer kunt doen? Dat is in elk geval wat ik vaak denk en multi-potentialisten dus ook. Alleen hun omgeving denkt daar vaak anders over. Die zien hun nieuwsgierige acties en nieuwe stappen als wispelturig.

Pleidooi voor wispelturigheid?

Ik nodig je zeker niet uit om wispelturig te zijn. Maar wél om je nieuwsgierigheid te volgen. En juist ook om keuzes te gaan maken. Want hoeveel je ook leuk vind en hoeveel vaardigheden je ook hebt, niemand kan alles. In ieder geval niet alles tegelijk.

Ik besprak jaren geleden tijdens een coachtraject dat ik volgde met mijn coach dat ik dat ik helemaal niet wist wat ik nu eigenlijk wilde…en toen ze daar even flink op doorvroeg liet ze me zien dat ik heel goed wist wat ik wilde, maar dat ik dacht dat ik dat niet allemaal kon combineren of dat het niet zo hoorde.

De les die ik toen leerde (overigens ver voor ik ooit van het woord multipotentialist had gehoord) was een heel waardevolle. Misschien kon ik niet alles tegelijk! Maar ik kon wel van a, via b en c, etc., naar z. Misschien kon ik niet alles combineren in één fantastische droombaan, maar kon ik wel mijn leven zo inrichten dat ik op allerlei vlakken aandacht zou geven aan dingen die ik graag wilde doen. Dus óók in vrijwilligerswerk, vrijetijdsbesteding, gezin, geloof en dergelijke.

Dus nogmaals: ik geloof niet in keuzes uit de weg gaan, in wispelturigheid of in het vermijden van een beetje zelfonderzoek. Maar ik geloof wél in het omarmen van je natuurlijke nieuwsgierigheid, je drang naar avontuur en dat er heel veel mogelijk is als jij niet maar 1 ding wilt (of kunt) kiezen.

De talenten van een multi-potentialist

De sterke kanten van een generalist, een duizendpoot of hoe je jezelf ook noemt.

  • Een out-of-the-box denker. Je bent in staat om te innoveren omdat je een creatieve denker én doener bent. Je denkt in oplossingen en buiten kaders. Een heel fijn talent dus, wat jouw omgeving zeker mooier maakt als je dat gaat inzetten.
  • Een snelle leerling. Je bent minder bang dan gemiddeld om buiten je comfortzone te gaan. Je duikt steeds opnieuw het onbekende in en bent niet echt bang dat dit je niets oplevert omdat je de nieuwste inzichten en vaardigheden altijd wel weer ergens kunt inzetten.
  • Flexibel en veerkrachtig. Je bent in staat om je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden en kunt je goed in allerlei verschillende situaties redden en staande houden (of indien nodig weer opkrabbelen)

Multi-potentialisme, de keerzijde

Het lijkt wel alsof het alleen maar mooie kanten heeft dat multipotentialisme, toch? Maar dat is zeker niet het geval. En als je ermee te maken heeft weet je dat uit ervaring. Er is zeker een keerzijde. Want al die mooie eigenschappen en talenten ten spijt voélt het vaak echt niet zo fantastisch als het klinkt.

  • Jij gelooft misschien wel dat er iets mis is met je als je niet kunt kiezen.
  • Jij gelooft misschien wel dat het beter is om je aan te passen aan de manier waarop de samenleving is ingericht, want anders val je buiten de boot
  • Je wordt er gek van dat je al zolang op zoek bent naar jouw droombaan, jouw bestemming en je komt er maar niet terecht
  • Je schaamt je ervoor dat je steeds opnieuw na korte tijd je werk of je bezigheden alweer zat bent.
  • Je voelt je maar wat vaak onbegrepen of de vreemde eend in de bijt…

Het wordt al duidelijk nietwaar? Al die overtuigingen doen je twijfelen aan jezelf. Aan wie jij bent en aan hoe jij het leven vormgeeft. Je hebt daardoor steeds het gevoel dat je fouten maakt en probeert dat wat jij écht denkt en vindt van iets te verstoppen. Al die onzekerheid en die zelftwijfel werken natuurlijk nogal verlammend. Daardoor kom jij niet tot je recht. En dus is het heel lastig om lekker jezelf te kunnen zijn.

Jezelf serieus nemen

Ik wil je aanmoedigen om jezelf eens wat serieuzer te nemen. Waarom maar blijven hangen in die eindeloze gedachtencirkel die je niet verder helpt? Ik kan wel heel hard gaan roepen tegen je dat er niets mis is met je als je steeds opnieuw twijfelt aan wat je nu eigenlijk wilt of dat je maar niet kunt kiezen, maar dan geloof jij me vast niet.

Volg in plaats daarvan je nieuwsgierigheid eens een poosje. Waar brengt je dat naar toe? Welke onderwerpen vind je interessant? Waar wordt je blij van? Wat zou je graag nog eens willen doen of leren? Misschien is dat wel veel meer dan je nu denkt. Door dit te doen kun je al uit je negatieve gedachtenspiraal heen breken. Dus dat is een mooi begin.

Vergeet niet dat jezelf serieus nemen ook betekent dat je een keer de tijd neemt om je te verdiepen in wie je wilt zijn, wat belangrijk voor je is en hoe je hier plaats voor kunt maken in je leven. En uiteindelijk maakt het dan natuurlijk niets uit of het dan erop uitkomt dat je verschillende dingen wilt doen of maar 1 ding. Het gaat er om dat jij leert om vol vertrouwen jezelf te zijn. Zowel op je werk als daarbuiten.

Jezelf beter leren kennen

En het mooie is dat je door jezelf te leren kennen ook in staat bent om jouw carrière zo vorm te geven dat die aansluit bij jouw talenten en bij hoe jij in het leven staat! Een mooie eerste stap om jezelf beter te leren kennen kan zijn dat je jouw kernwaarden eens onderzoekt. Lijkt dat je tof? Dan download je hier een gratis oefening die jou helpt om je kernwaarden te ontdekken.

Wil jij graag ontdekken of jij een multipotentialist bent, waar je goed in bent, maar vooral hoe jij weer lekker jezelf kunt zijn? Plan dan gerust een vrijblijvend gesprek in. Als (loopbaan)coach kan ik jou op weg helpen om een einde te maken aan dit soort gevoelens en je te helpen zodat ze je niet langer in de weg staan.

Deel dit artikel: