Ontdek je kernwaarden en krijg meer zelfvertrouwen

Jouw zelfvertrouwen en je kernwaarden hebben alles met elkaar te maken. Hoe dat zit? Lees snel verder!

Kernwaarden zijn van grote betekenis

Aandacht, betrokkenheid, daadkracht, toewijding en zingeving. Op het eerste gezicht zomaar wat losse woorden. Deze woorden zijn voorbeelden van zaken die van grote persoonlijke betekenis zijn voor jou of iemand anders. Dat is het geval wanneer één of meer van deze woorden behoren tot de kern van wie je bent en waar je voor staat. Dan vertegenwoordigen ze namelijk je kernwaarden of je persoonlijke waarden.

 

Vingerafdruk kernwaardenKernwaarden zijn de diepe overtuigingen die verklaren waarom je doet wat je doet. Het is als het ware het filter dat je legt over je beeld én het oordeel dat je hebt over jezelf of een ander. Ontdek je kernwaarden, zodat je precies weet waaruit de kern van jouw persoonlijkheid bestaat. Je zou je kernwaarden dus ook kunnen zien als de vingerafdrukken van je karakter. Het zijn dus de dingen die jij het belangrijkst vindt in je leven en die voor jou van grote waarde zijn.

 

Hoe jouw kernwaarden je motiveren

Je persoonlijke waarden zijn vaak ook de dingen die ervoor zorgen dat je van binnenuit gemotiveerd wordt. Ze geven je vertrouwen in jezelf en helpen je om je leven zin te geven. Wanneer je leven door lastige periodes gaat, maar er toch nog steeds ruimte is voor je kernwaarden, kunnen die je helpen om veerkrachtig de uitdagingen die je tegenkomt te weerstaan.

Het tegenovergestelde is ook waar: wanneer je niet of nauwelijks leeft volgens jouw kernwaarden kan dat zorgen voor een gevoel van onrust, zinloosheid en energieverlies. In sommige gevallen zelfs burn-out. Je kunt dan allerlei gevoelens van twijfel krijgen over het leven dat je leeft en over de keuzes die je maakt.

Kernwaarden kunnen veranderen

Omdat je leven voortdurend verandert, kunnen je kernwaarden ook veranderen. Meestal is dat maar een subtiele verschuiving, maar het kan wel betekenen dat jij andere keuzes gaat maken. Dat is mooi, want dat betekent dat je groeit en in ontwikkeling bent.

Soms zie je een verschuiving in waarden wanneer er een belangrijke gebeurtenis plaats vindt. Je wordt bijvoorbeeld ouder, je verhuist of je maakt iets verdrietigs mee. Dat kan ervoor zorgen dat je, gewild of ongewild, stilstaat bij het leven dat je leeft en dat je andere dingen belangrijk gaat vinden. Uit onderzoek blijkt dat emotionele gebeurtenissen van invloed zijn op ons gevoel van welzijn.

Er kan door een heftige gebeurtenis ook een moment zijn dat je beseft dat je niet leeft zoals je dat het liefste wel zou willen. Dat kan een wake-up call zijn om je kernwaarden centraal te stellen. Ontdek je kernwaarden dus, dat levert je namelijk heel veel op.

Het resultaat van je kernwaarden

Veel mensen zijn zich niet bewust van wat hun persoonlijke waarden zijn. Toch leven veel mensen er onbewust naar. Door je te bewust te worden van je kernwaarden is het makkelijker om keuzes te maken die passen bij wie jij bent en waar je voor staat. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om uit je comfortzone te komen. Bovendien voel je meer zelfvertrouwen, omdat je doet wat goed bij je past.

Als je voor jezelf helderheid hebt over welke elementen essentieel zijn voor jouw leven, verkleint dit de kans op energie lekken. Een energielek wordt namelijk heel vaak veroorzaakt door situaties die niet aansluiten bij je kernwaarden. Met andere woorden: hoe beter jij weet wie je bent en waar je voor staat, hoe groter de kans is dat jij energiek, gelukkig en vol zelfvertrouwen in het leven staat.

Mijn kernwaarden

Het is leuk en inspirerend om de tijd te nemen om je te verdiepen in je kernwaarden. Dat heb ik ook gedaan. De top 5 van de voor mij belangrijkste waarden zijn: ontwikkelen, inspireren, vrijheid, authenticiteit en verbinding. Ik sta hier af en toe bewust even bij stil. Vooral als ik keuzes moet maken. Dan neem ik de tijd om na te gaan of de keuze die ik wil maken aansluit bij mijn kernwaarden.

kernwaarden

Leven volgens je kernwaarden

Hoe doe je dat dan in de praktijk van elke dag, leven volgens je kernwaarden? Hierbij zijn er een paar dingen die ik in de praktijk toepas:

1.     Vertaal je kernwaarden in een actie

Bijvoorbeeld: Eén van mijn kernwaarden is ontwikkeling. Woorden die ik daar aan heb gekoppeld zijn: groeimindset & leren. Als ik dus een keuze moet maken dan kan ik mezelf afvragen of het past bij leren of bij een mindset die gericht is op groei. Is dat niet het geval, dan weet ik dat de keuze minder goed past bij wie ik ben.

2.     Maak je kernwaarden zichtbaar

Ik maak een visionboard van de dingen die ik belangrijk vind. Hierbij heb ik dan mijn kernwaarden in gedachten, terwijl ik het visionboard samenstel. Zo herinner ik mij er regelmatig aan wat ik graag centraal wil zetten in mijn leven. (Tip: dit werkt supergoed als je net als ik een beelddenker bent).

3.      Stel jezelf de juiste vraag

Ik stel mezelf bij keuzes de vraag: als ik dit kies, is er binnen die keuze dan ruimte voor wat ik écht belangrijk vind? Past het bij mijn kernwaarden?

4.     Maak van je top 5 van kernwaarden één zin!

Ik deed dat zo: Ik mag elke dag in vrijheid leren om moeiteloos mijzelf te zijn en geïnspireerd te leven vanuit verbinding met mijzelf en anderen.

Ontdek je kernwaarden

Zorg dat je weet wat jou precies motiveert, wat je belangrijkste fundament is onder de dingen die jou energie geven en geluk brengen. Met andere woorden: ontdek je kernwaarden. Zo activeer je jouw innerlijke kompas en kun je veel gerichter kiezen voor de dingen die je graag wilt doen. Bovendien helpt het je om je onzekerheid achter je te laten en meer te leven vanuit zelfvertrouwen.

Het ontdekken van je kernwaarden is een mooi proces. Wil jij daar ook mee aan de slag? Ik heb een toffe én effectieve oefening gemaakt. Daarmee ontdek jij je kernwaarden en bouw je aan een stevig fundament onder jouw zelfvertrouwen. Hier download je de oefening.

Deel dit artikel: