Positief zelfbeeld, dé bron van zelfvertrouwen

Zelfbeeld

Je zelfbeeld is niets meer en niets minder dan het beeld dat je hebt gevormd over jezelf in je leven. Het is een soort containerbegrip. Je zou je zelfbeeld kunnen zien als een soort optelsom van je zelfkennis. En dat niet alleen: onderdeel hiervan is ook de manier waarop jij jezelf beoordeelt. En dan heb je ook nog de vraag of het beeld wat jij over jezelf hebt overeenkomt met hoe anderen jou zien.

Je ziet dus dat zelfbeeld een complex begrip is. Over het algemeen zou je wel kunnen zeggen dat de meeste mensen zich ergens bevinden op het spectrum van een positief en gezond zelfbeeld tot een negatief en destructief beeld van zichzelf.

Positief zelfbeeld

Invloed van je zelfbeeld

De manier waarop je naar jezelf kijkt heeft grote invloed op hoe je handelt. Bovendien is het ook bepalend voor hoe je je verhoudt tot andere mensen. Hoe zit dat? In veel gevallen werkt je zelfbeeld als een self-fulfilling prophecy. Met andere woorden: je laat het gedrag zien dat past bij het beeld dat je van jezelf hebt. Stel je maar eens voor dat je een beeld hebt van jezelf als verlegen en teruggetrokken persoon, dan zul je waarschijnlijk ook weinig initiatief nemen of op de voorgrond treden. Het tegenovergestelde is ook waar: als jij gelooft dat je de wereld aankunt en dus blaakt van zelfvertrouwen zul je je waarschijnlijk assertief gedragen.

Het zelfbeeld is dus verantwoordelijk voor wat je doet en de keuzes die je maakt. Het bepaalt ook voor een groot deel hoe jij reageert op gebeurtenissen en mensen in je omgeving.

Positief vs. negatief zelfbeeld

Onzeker zijn daar hebben we van tijd tot tijd allemaal wel eens last van. Maar als onzekerheid en negativiteit de boventoon gaan voeren in alles wat je denkt én dus ook doet dan kun je spreken van een negatief of laag zelfbeeld. Dat uit zich op verschillende manieren. Je bent bijvoorbeeld supergoed in het benoemen van alles waar jij niet goed in bent, terwijl je bij anderen juist vooral sterke kanten ziet. Je kunt het ook niet laten om jezelf te vergelijken met anderen en hebt vaak maar weinig vertrouwen in jezelf. Het komt er kort gezegd op neer dat jij ervan overtuigd bent dat je minder bent dan anderen en je ziet jezelf als onbelangrijk en niet goed genoeg.

De andere kant bestaat ook, gelukkig maar. Een positief zelfbeeld! Dan zie je jezelf als waardevol en ben je in staat te benoemen waar jij goed in bent. Je bent blij met wie je bent en durft jezelf te laten zien. Je vertrouwt erop dat je er wel komt in het leven en dat je tegenslagen weer zal overwinnen. Je weet trouwens naast jouw talenten ook best wel waar je niet goed in bent en bezit dus een gezonde dosis zelfkennis. Met een positief zelfbeeld ervaar je niet alleen veel energie en levenslust maar heb je genoeg zelfvertrouwen om keuzes te maken die passen bij wie jij bent.

Zelfbeeld in ontwikkeling

Zoals niets in het leven is ook je zelfbeeld niet zwart-wit. Zo geldt dat je (op een enkele uitzondering na misschien) geen mensen hebt met een uitsluitend positief of uitsluitend negatief zelfbeeld. Dit komt omdat je zelfbeeld eigenlijk een combinatie is van allerlei factoren die allemaal invloed hebben (gehad) op hoe jij over jezelf denkt.

Het beeld dat je hebt van jezelf is geen vaststaand gegeven. Het is namelijk ontwikkeld door de jaren heen, wat betekent dat je het ook nog verder kunt ontwikkelen. Dat is natuurlijk heel fijn, zeker als je weet dat je zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken. Weten dat je iets kunt doen om te groeien van onzekerheid naar zelfvertrouwen is alleen niet voldoende. Het is belangrijk dat je ook in actie komt.

Visual 4 bouwstenen van een positief zelfbeeld

Bouwstenen

Als je probeert het (nogal abstracte) concept van het zelfbeeld wat praktischer te maken kom je uit bij een aantal bouwstenen die met elkaar het zelfbeeld vormen.

Bouwsteen 1: Fundament

Het fundament van je zelfbeeld wordt gevormd in de kern van wie jij bent. Het bevat bijvoorbeeld jouw persoonlijke levensverhaal, maar gaat ook over jouw belangrijkste drijfveren en de waarden waarop jij je keuzes baseert.

Bouwsteen 2: Meesterschap

De combinatie van jouw talenten,  rariteiten, eigenschappen en vaardigheden vormt je meesterschap. Het gaat hierbij dus om wat jij allemaal kunt of juist niet. Dit is een belangrijke bouwsteen van je zelfbeeld omdat het je helpt om realistisch te kijken naar wie je bent.

Bouwsteen 3: Mindset

Je mindset bepaalt voor een groot deel welke houding, gedrag en woorden zichtbaar zijn bij jou. De invloed van de manier waarop jij denkt is daarmee ontzettend groot. Deze bouwsteen is dan ook cruciaal om te onderzoeken als je wilt groeien naar een positiever zelfbeeld.

Bouwsteen 4: Missie

Deze bouwsteen is misschien wat verrassend. Maar weten waar jij voor staat, waar je van droomt en wat jou raakt is wel degelijk van invloed op hoe jij in het leven staat én op hoe jij over jezelf denkt. Het bepaalt waarom je doet wat je doet of misschien juist niet en het helpt je om inzicht te krijgen in de manier waarop jij keuzes maakt en hoe jij naar jezelf en de wereld om je heen kijkt.

Een gezond zelfbeeld

Ik weet dat veel vrouwen al genoeg dingen op hun to-do lijstje hebben en dat ze niet zitten te wachten op iets nieuws erbij. Al helemaal niet als dat moeite kost. En werken aan een gezond zelfbeeld klinkt nou niet bepaald uitnodigend. Toch is dat precies wat je nodig hebt als jij ontspannen jezelf wilt zijn. Als je wilt leren om vol vertrouwen jezelf te zijn en wilt geloven dat je waardevol bent en goed genoeg.

Dus ik ga het niet mooier maken dan het is: als jij een verandering wilt zien op het gebied van je zelfvertrouwen, dan betekent dat dat je anders moet gaan denken én doen. Dus zoom eens in op de verschillende bouwstenen en kijk welke bij jou nog wat meer aandacht nodig heeft en ga ermee aan de slag. Want echt: het is zonde van je tijd en energie én niet nodig om te blijven worstelen met onzekerheid over wie jij bent.

Te mooi om waar te zijn?

Misschien ben jij net als ik wel hartstikke creatief en kom je wel eens van die mooie Do-It-Yourself tutorials tegen die je dan ook écht gaat uitproberen. Spoiler alert: meestal is je eigen resultaat net wat minder mooi dan de foto’s en de beschrijving je hadden beloofd. (Als je niet zo creatief bent en je denkt waar heeft ze het over: je kunt dit ook toepassen op koken volgens een recept).

Anyway: zo is het ook met je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Er bestaat zoiets als jouw ideale zelfbeeld die weergeeft wie je het allerliefste zou willen zijn. Maar meestal heeft dat niets te maken met realisme, maar is dat vooral perfectionistisch.

Het is simpelweg niet mogelijk om altijd vol zelfvertrouwen te zijn of nooit eens te twijfelen aan jezelf. Dus streef daar ook niet naar! Maar het is ook zeker niet nodig dat onzekerheid je leven beheerst omdat je zelfbeeld je in de weg zit. Gun jezelf dat je wat meer onbezorgd en ontspannen jezelf kunt zijn door te groeien naar een positief zelfbeeld.

Hoe nu verder?

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande je aan het denken zet. Je kunt dan 2 dingen doen: er vooral over na blijven denken dat je er ooit mee aan de slag wilt, maar ondertussen blijven doen én denken wat je altijd al deed. En je dus ook blijven voelen zoals jij je altijd voelt. Óf je gaat spijkers met koppen slaan en je komt in actie! Zet die eerste stap om met andere ogen naar jezelf te gaan kijken. Je vind op mijn website een heleboel inspiratie die je op weg helpt.

Tip:

Het is natuurlijk heel slim om meteen jouw voornemen om te zetten in iets concreets. Ik nodig je dan ook van harte uit om naar een toffe livedag te komen waar ik je uitdaag om met andere ogen naar jezelf te kijken.

(De eerstvolgende is op donderdag 23 maart 2023). Nieuwsgierig? Stuur me een berichtje voor meer informatie.

Deel dit artikel: