Van dromen naar doen?

Maak een visionboard

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie verdien wanneer jij iets koopt via een link uit dit bericht. Dit kost jou niets, maak je geen zorgen.

Van dromen naar doen

Wat wil jij echt? Weet jij het antwoord op die vraag? Fantastisch. En wat doe je om dat te realiseren? Als je het antwoord op de eerste vraag hebt is dat al ontzettend fijn. De meeste mensen hebben namelijk geen idee of alleen heel vaag een idee. Sommigen kunnen nog wel antwoord geven op de vraag wat ze willen gaan doen om hun droom of doel te bereiken. Maar op de laatste vraag blijven de meeste mensen het antwoord schuldig. Ze doen eigenlijk niets of in elk geval gebeurt het niet bewust.

Even heel eerlijk. Ik geloof niet dat iedereen op zoek moet gaan naar de meest bijzondere bestemming die op je leven rust. Of dat je wacht tot je precies weet wat jou te doen staat in de wereld. Die vraag is volgens mij veel te groot en dat werkt verlammend. Het is te overweldigend.

Ik geloof wél dat het belangrijk is dat je jezelf goed kent. Dat je weet wat bij je past, wat je belangrijk vindt, waar je goed in bent, waarvoor je uit bed komt én wat je echt wilt. Daarom spreek ik regelmatig met vrouwen over hun missie én hoe ze daar actie in kunnen ondernemen. Met andere woorden van dromen naar doen.

Een moodboard vol met dromen

Maak een moodboard vol met je dromen. Het klinkt misschien wat vaag, maar het idee achter een visionboard of droomboard is gewoon een manier om je dromen en doelen in beeld te brengen. Het eindresultaat is een collage in woorden en beelden. Het is een mooie reminder aan de dingen die jij graag wilt bereiken, die belangrijk voor je zijn. Bovendien brengt het in beeld wat jij graag wilt bereiken en waar jij van droomt of naar verlangt.

Maar als het blijft bij dromen komt er niets van terecht. Daarom geloof ik niet alleen in het weergeven van je droom, maar juist ook in actie. Als je van je visionboard een in-actie bord maakt werkt dit als jouw visuele geheugensteuntje. Het herinnert je aan de dingen die jij gaat doen op weg naar jouw droom of doel.

Wat is een visionboard?

Er zijn veel verschillende varianten te bedenken voor een visionboard. Het is uiteindelijk een canvas doek, groot vel karton of papier of een speciaal notitieboek dat helemaal vol is geplakt met plaatjes en woorden die jij vindt aansluiten bij jouw verlangens en doelen. Digitaal kan dit ook heel goed. Bijvoorbeeld in een ontwerpprogramma zoals Canva, of via een bord vol met je ideeën op Pinterest

Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij het maken van een visionboard door middel van knippen en plakken. Ik vind het heerlijk om lekker te bladeren en te zoeken naar beelden en woorden die passen bij wat ik graag wil doen.

Visionboard maken

De zin en onzin van een visionboard

Als je iets heel graag wilt en je denkt er alleen maar aan, komt er natuurlijk niets van terecht. Daarom maak ik ieder jaar zo’n visionboard. Ik zet dat bord op een plaats waar ik regelmatig langsloop. Zo zorg ik ervoor dat ik mezelf steeds herinner aan wat ik wil doen of waar ik tijd aan wil besteden. Want anders sneeuwen mijn ideeën onder in al die dingen die ik elke dag denk en waar mijn hoofd mee bezig is. Eigenlijk helpt het mij dus om mijn aandacht te richten op wat ik belangrijk vindt. Helemaal volgens het principe dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Er zijn mensen die geloven dat je alleen maar door het maken van een visionboard de dingen die je erop zet gaat realiseren. Ik geloof daar niet in. Integendeel, ik geloof in het principe van zaaien en oogsten. Met andere woorden of je jouw droom of doel bereikt ligt aan de hoeveelheid energie en tijd die je erin investeert. Je zult consequent stapjes moeten zetten in de richting van jouw plan. En doe je dat, dan ben je aan het zaaien. En wie zaait zal uiteindelijk oogsten. Zo kan een visionboard je dus helpen om steeds opnieuw te focussen op de dingen die jij graag wilt realiseren. Ten minste: als je net als ik ook een hoofd hebt dat regelmatig ontploft van de ideeën. Door jezelf met een visionboard steeds te herinneren aan welke van jouw plannen je écht wilt uitvoeren, houd jij je passie levend en je motivatie hoog. 

Zelf een visionboard maken

Als je helemaal tot hier hebt gelezen, wil je misschien ook wel eens uitproberen hoe je dat nu doet een visionboard maken. Ik deel een paar simpele stappen met je waar je zelf mee aan de slag kunt.

Tip 1: ‘Begin with the end in mind’

Voordat je begint is het belangrijk dat je de tijd neemt om na te denken over wat jij graag wilt. Over wat je belangrijk vindt, wat je graag zou willen bereiken en waar je van droomt. Misschien is dat heel groot en geldt het voor wie je wilt zijn. Of kies jij juist voor kleinere doelen? Bijvoorbeeld doelen voor het komende jaar? Wat het ook is, het is belangrijk dat je weet waar je naar toe wilt als je straks je visionboard gaat maken. Begin dus met schrijven over jouw einddoel.

Deze vragen kunnen je helpen bij het schrijven:

  • Hoe wil jij dat mensen jou herinneren?
  • Wat maakt jouw leven de moeite waard?
  • Waar droom jij van?
  • Waar kun jij niet zonder?
  • Waar wordt je blij van?
  • Waar wil jij je in ontwikkelen
  • Wat zijn jouw doelen (werk of privé)
  • Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Heb jij geen idee en wil je ze graag ontdekken? Download hier een gratis oefening.

Tip 2: Verzamel materialen

Visionboard maken met tijdschriften

Pak een stapel oude tijdschriften, lijm, een schaar, een foto van jezelf en een canvasdoek of een groot vel karton of papier. Misschien wil je ook nog gebruik maken van stukjes stof, gedroogde bloemen of andere materialen.

Ga vervolgens beelden, materialen en woorden verzamelen die aansluiten bij wat je hebt opgeschreven over jouw droom. Houd de antwoorden op je vragen er dus bij terwijl je door de tijdschriften bladert. Die antwoorden dienen namelijk als inspiratie. Knip alles wat je aanspreekt uit en denk er niet te lang over na.

Tip 3: Neem de tijd en maak er wat moois van

Zet vervolgens een fijn muziekje aan en pak een lekkere kop thee of een glaasje wijn. Zo maak je er een heerlijk ontspannen moment van. Maak vervolgens een mooie compositie van alle beelden en woorden die jij hebt uitgeknipt. Vergeet niet om een foto van jezelf toe te voegen. Wanneer je helemaal tevreden bent met het resultaat plak je alles op het canvasdoek.

Tip 4: En nu aan de slag

Plaats je visionboard ergens in huis waar je het elke dag kunt zien. Ik heb mijn visionboard bijvoorbeeld op een plank in mijn slaapkamer staan. Zo wordt ik elke dag weer even stilgezet bij waar ik mijn aandacht op wil richten. Ik vind dat een mooie gewoonte. Misschien helpt het jou ook.

Vergeet niet: van alleen kijken ga jij je dromen of doelen niet realiseren. Dus ga ook eens zitten om na te denken over welke eerste stap jij kunt zetten in de goede richting. En plan die stap ook meteen in je agenda in. Van dromen naar doen is voor veel mensen erg lastig. Een visionboard kan je helpen om dingen concreet te maken en voor je te zien. Als je er vervolgens kleine acties aan koppelt zul je verrast zijn over het resultaat. Echt. Wil je meer weten over hoe je echt in actie kunt komen? Lees dan eens het boek: dromen, durven, doen van Ben Tiggelaar. Een leuk boek dat je uitdaagt om stappen te zetten. 

Workshop visionboard maken

Ik geef af en toe workshops waarin we met een klein groepje een visionboard maken. We duiken dan wat dieper dit onderwerp in én ik deel natuurlijk een heleboel leuke tips om in actie te komen. Lijkt het jou leuk om een keertje een workshop visionboard maken bij te wonen? Stuur me dan hier even een berichtje. Ik zet je dan op de wachtlijst en stuur je een berichtje zodra er nieuwe workshops worden ingepland.

Deel dit artikel: