Weg met dat negatieve zelfbeeld

Wat doe je eigenlijk als je een negatief beeld hebt van jezelf. Hoe verander je dat dan? En kan dat eigenlijk wel? In dit blog neem ik je mee in een aantal manieren die je helpen om vrede te sluiten met wie je bent, zodat je iets kunt doen aan jouw negatieve gedachten over jezelf.

Negatief zelfbeeld

Als jij onzeker bent over jezelf en je hebt een negatief zelfbeeld dan is dat niet persé het eindstation. Een negatief zelfbeeld zegt vooral iets over de route die je tot nu toe hebt afgelegd in je leven. Je zelfbeeld wordt ten slotte bepaald door wat jij meemaakt én hoe jij daar vervolgens mee om gaat. Dat heeft weer invloed op wat jij over jezelf gaat geloven. Je kunt je er vast iets bij voorstellen dat een negatief beeld van jezelf grote impact heeft. Meer weten over het zelfbeeld? Lees dan deze blog!

Je gedachten als waarheid

Het is één ding om een negatief beeld van jezelf te hebben. Het is iets heel anders om het in stand te houden. Want het hoeft zeker niet zo te blijven. Wanneer jij het niet zo zonnig inziet wat betreft jezelf betekent dit vooral dat je nog geen vrede hebt gesloten met wie je bent. Dat je nog geen vriendschap hebt gesloten met jezelf. Sterker nog: grote kans dat je ervan overtuigd bent dat je hele goede redenen hebt om te denken wat je denkt over jezelf.

Jouw gedachten concentreren zich rondom allerlei verbeterpunten in je denken en doen. Je denkt dat je beter je best zou moeten doen, want nu gaat er zoveel fout door jou, of je vind jezelf maar een slappeling want dat afvallen, dat lukt je gewoon niet. En als je nu beter zou liggen in de groep dan zou het al een stuk makkelijker zijn om trots te zijn op jezelf of als jij nou eindelijk eens een keer durfde te zeggen wat je echt denkt, ja dan zou je jezelf ten minste in de spiegel kunnen aankijken…

Hoor je wat er gebeurt als je zo over jezelf nadenkt? Eigenlijk stel je allerlei voorwaarden waar je aan moet voldoen vóórdat je blij kunt zijn met jezelf. (of trots of vriendelijk of hartelijk of vergevingsgezind of….vul maar in).

Kritische houding

Je bent er inmiddels aan gewend om kritisch te zijn over jezelf. Over wat je doet en laat, zegt en niet zegt. Afwijzing en veroordeling van jezelf is een deel geworden van wie je bent. Het vormt misschien zelfs een stukje van je identiteit. Je kunt jezelf er niet meer los van zien. Maar het loslaten daarvan vraagt om een complete shift in denken en doen. En omdat dit zo groot voelt, beginnen de meeste mensen er maar niet eens aan. Want hoe dan? Waar begin je? En dat lukt je vast toch niet, want je hebt al eerder geprobeerd positiever te gaan denken over jezelf.

Maar het is wel heel belangrijk om iets te doen aan een negatief zelfbeeld. Aan jouw kritische houding ten opzichte van wie jij bent. Want het belemmert je in je leven. In zowel je werk als op persoonlijk gebied. Het zorgt ervoor dat je niet jezelf kan zijn, dat je niet laat zien wie je echt bent én het heeft daarmee invloed op jouw gevoel van welzijn en geluk.  Daarom is het tijd om vrede te sluiten met jezelf, om je eigen beste vriendin te worden.

Een kijkje in de spiegel

Vrouw spiegel

Een belangrijke sleutel daarvoor ligt in het aanvaarden van wie je bent. Nú bent, zonder dat er eerst aan jezelf geknutseld moet worden. Zonder dat je aan allerlei (vaak perfectionistische) idealen voldoet. En eerlijk gezegd is dat ook niet altijd makkelijk. Want daarvoor moet je onder ogen zien wat je over jezelf bent gaan geloven. Je moet in de (letterlijke en/of figuurlijke) spiegel kijken en de waarheid in de ogen zien. Wat is er van je geworden? Wat geloof je over jezelf? Wat durf je niet? Waarom ben je zo onzeker?

Die confrontatie kan heftig zijn, want misschien voel je wel van alles over jezelf, maar heb je het nog niet zo concreet gemaakt dat je er woorden voor hebt gevonden. Dan kan woorden geven aan hoe jij je voelt, wat je gelooft en al die andere dingen iets bij jou aanraken van binnen waardoor je alleen maar het gevoel hebt dat je een mislukking bent, dat je niet goed genoeg bent en dat alles anders zou zijn als jij maar anders was.

Vragen stellen

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling met dit blog dat je ontmoedigt raakt. Zeker niet. Mijn gedachte is juist dat je in beweging komt om de leugen in je hoofd die jou vertelt dat het met jou toch niets wordt af te breken.

Want achter jouw onzekerheid, jouw kritiek, je twijfels over jezelf en achter jouw negatieve zelfbeeld zitten gewoon vragen. Vragen die belangrijk zijn om aan jezelf te stellen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud of hoe jong je bent. Of je geslaagd bent in het leven, maar je toch ellendig voelt, of dat juist alles is mislukt of iets ertussen in. Het gaat erom dát je die vragen stelt. En het antwoord op die vragen is misschien niet voor iedereen even makkelijk te geven, maar het helpt je zeker de goede richting op.

Wie ben je eigenlijk?

Stel je zelf eens de volgende 2 vragen:

  1. Wie ben ik?
  2. Wie mag ik zijn?

Het zijn vragen over je identiteit. Over jou. Daarmee zijn het meteen ook vragen die alleen jij kunt beantwoorden. Wanneer je niet meteen een antwoord weet op deze vragen is het belangrijk dat je de tijd neemt om jezelf beter te leren kennen.

Als jij iemand ontmoet waarmee je een vriendschap sluit dan is de enige manier om die vriendschap te laten groeien dat je elkaar beter leert kennen. Datzelfde geldt dus ook voor jezelf aanvaarden en accepteren zoals je bent. Wanneer je vriendschap wilt sluiten met jezelf is het dus zaak dat je jezelf goed kent. Inclusief de dingen die je misschien wat minder waardeert aan jezelf. 

Jezelf beter leren kennen, hoezo dan?

Maar jezelf beter leren kennen…daar heb je zo je twijfels bij. Je kent jezelf toch al? Je krijgt er een beetje de kriebels van als je dit zo leest. Ik snap dat best wel. Toch denk ik dat het de moeite waard is om hier tijd aan te besteden. Ik zal je uitleggen waarom ik dat denk aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld: 

Stel je gaat op zoek naar een nieuwe baan. Je scrolt lekker door allerlei vacatures, je komt van alles tegen wat je tof lijkt maar kijkt nog even verder want je bent van plan je droombaan te vinden. En dan opeens zie je die droomvacature. Wow! Wat een geluk…. Als jij jezelf goed kent, weet wat jouw talenten, drijfveren en valkuilen zijn dan kun je jezelf uitstekend presenteren. Je kunt een eerlijk en goed doordacht beeld geven van wie je bent. Je weet wat bij je past, wat je te bieden hebt en kunt dat ook uitleggen. Dus des te meer inzicht jij hebt in wie je bent, wat je nodig hebt, waar je valkuilen liggen en wat je kunt bieden helpt je dus bij het maken van jouw afwegingen en keuzes rondom zoiets als je baan. Bovendien geeft het je een idee of jij wel beschikt over de capaciteiten die gevraagd worden om de baan op een juiste manier invulling te geven. Zo kun je in alle rust en vol vertrouwen daadwerkelijk aan zo’n nieuwe baan beginnen en de tijd nemen om dat wat je nog niet goed weet bij te leren.

Net als bij het accepteren van een baan en het aangaan van een dergelijke nieuwe ervaring, werkt het ook met jezelf accepteren en aanvaarden. Als je dit doet vanuit een eerlijk beeld over wie je bent, helpt dit om jezelf te accepteren. Doe je dit vanuit een veel te negatief óf positief beeld, dan zul je jezelf al snel teleurstellen.

Jezelf kennen als wegwijzer

Maar daarbij stopt het niet. Weten wie je bent, waar je goed in bent en hoe jij in elkaar steekt helpt je ook een antwoord te vinden op andere grote en kleine vragen in je leven. Denk maar aan vragen rond je partnerkeuze, opleidingen, opvoeding van je kinderen, zingevingsvragen etc. En daarnaast is jezelf goed kennen, een realistisch beeld van jezelf hebben dus een belangrijke voorwaarde om de twee vragen die ik je hierboven stelde te kunnen beantwoorden: ‘wie ben ik’ en ‘wie mag ik zijn’.

Handreikingen

Als jij na het lezen van dit blog beseft dat jij nog wel het één en ander te doen hebt op het gebied van zelfontwikkeling en zelfkennis, kun jij aan de slag met onderstaande handreikingen. Door die toe te passen leer je jezelf razendsnel een beetje beter kennen. Dat gaat jou dan weer helpen om jezelf te accepteren zoals je bent!

Stralen van zelfvertrouwen

  1. Welke vragen zou jij stellen aan iemand die je graag beter wilt leren kennen? Stel die vragen eens aan jezelf! En schrijf de antwoorden eens op.
  2. Neem de tijd om jouw levensverhaal in kaart te brengen. Dit kun je doen door te schrijven, maar je kunt ook eens gaan zitten met fotoboeken van vroeger (tot nu). Wat valt je op? Welke herinneringen komen bij je naar boven? Wat was jouw rol of aandeel in die herinneringen? Wat zegt je dat over jouw karakter?
  3. Ga eens in gesprek met iemand die jouw goed kent, een vriendin, een collega of iemand uit je familie. Hoe omschrijven zij jou? Wat denken zij dat je sterke kanten zijn? En je valkuilen? En herken jij jezelf hierin? (Let op: dit is hun beeld van jou, en dat kan best wel verschillen van hoe jij jezelf ziet, maar zie het als een puzzelstukje, een stukje informatie die jij mee kunt nemen in jouw zoektocht)
  4. Ga aan de slag met een coach. Coaching is een fijne manier om meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je te doen staat. Een coach kan je hierbij helpen door de juiste vragen te stellen en samen met jou te zoeken naar oplossingen en antwoorden op de vragen die in jouw leven spelen.
  5. Laat eens een keer een analyse doen van jouw talenten en drijfveren. Denk bijvoorbeeld aan de DISC en drijfverenanalyse. Hierbij ga je door middel van vragenlijsten kijken waar jouw talenten liggen en hoe jouw drijfveren je sturen in jouw keuzes. Een hele toffe manier om naar jezelf te kijken. (Nieuwsgierig? Lees hier meer). 
  6. Stap uit je comfortzone en ga eens nieuwe dingen doen. Dingen die je spannend vind, of juist dingen die je altijd al eens hebt willen proberen. En kies er bewust voor om ook een aantal van deze dingen alleen te ondernemen. Wanneer je uit je comfortzone gaat zul je zien dat je nieuwe kanten van jezelf ontdekt, maar ook nieuwe interesses bijvoorbeeld.

Er zijn nog plenty manieren te benoemen die je helpen om jezelf beter te leren kennen natuurlijk. Maar ik houd het even hierbij. Ik wil je namelijk vooral prikkelen om eens op andere manieren te gaan kijken naar wie je bent. In plaats van voortdurend de kritische blik over jezelf te laten gaan, is het goed om je blikveld eens te richten op waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Alleen al die shift in de manier waarop je nadenkt over jezelf zal je goed doen. Het zet je in beweging en laat je positiever nadenken over wie je bent.

Ontdekkingstocht

Natuurlijk gaat een ontdekkingstocht naar wie je bent niet alleen maar over jouw positieve kanten. Het geeft je ook meer duidelijkheid over waar jij nog in kunt groeien. Daardoor stel je jezelf in de gelegenheid om vrede te sluiten met wie je écht bent. Om jezelf te aanvaarden inclusief jouw imperfecties.

Zo ontstaat dus stukje bij beetje een steeds realistischer beeld van jezelf. En dus ook meer kennis van alles wat wél mooi is aan jou. Waar je goed in bent, wat je te bieden hebt en hoe jij, door jezelf te zijn, een impact kan maken op de wereld om je heen. Daardoor kan jouw zelfbeeld veranderen van somber en negatief in de richting van een gezond, positief en realistisch zelfbeeld

Dus mijn uitnodiging aan jou vandaag is: gun jezelf die ontdekkingstocht naar wie je bent zodat je vrede kunt sluiten met jezelf en je kritische negatieve houding leert los te laten inclusief de leugen dat je er niet toe doet. En wil je dat niet alleen doen, dan kun je mij natuurlijk bellen he 😊

Deel dit artikel: