Werkgeluk, feit of fabel?

Geluk, een definitie

Geluk is een gunstige loop van omstandigheden volgens de van Dale. Of een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt. Geluk is iets wat we allemaal wel willen ervaren. Het liefst voortdurend. Al zijn de meningen er nogal over verdeeld of dat wel kan. Want geluk is dat ook niet iets waarmee je geluk moet hebben? Dat je op de juiste plaats geboren bent bijvoorbeeld, of dat je het geluk hebt gezond te zijn. Geluk is een gek ding. We jagen er eigenlijk voortdurend naar, maar tegelijk lijkt het iets ongrijpbaars te zijn. Dat lijkt ook zo te zijn met werkgeluk. Hoe zit dat: is werkgeluk een feit of een fabel?

Aandacht voor werkgeluk

Er is steeds meer aandacht voor geluk. En als onderdeel daarvan voor werkgeluk. Toch klinkt het voor veel mensen wat onnodig of zelfs zweverig om je bezig te houden met werkgeluk. Werken is ten slotte noodzakelijk om jezelf en je gezin te voorzien in levensonderhoud. Het leuk hebben op je werk of zelfs werkgeluk ervaren is daarom voor de meeste mensen niet het startpunt.

Ik geloof dat het een mooi nieuw perspectief kan bieden om wat meer stil te staan bij werkplezier en werkgeluk. Kijk maar eens om je heen naar de hoeveelheid mensen die uitvalt op het werk vanwege burn-outklachten, stress of bijvoorbeeld de werkdruk. En besef ook dat we gemiddeld ongeveer 45 jaar van ons leven werken. Als we al die tijd zonder plezier en geluk ons werk doen, dan betekent dat ook echt iets voor de kwaliteit van ons leven. Dus of werkgeluk nu wel of niet onderdeel is van jouw gedachtewereld. Vandaag vertel ik je dat het zeker geen fabeltje is en hoe jij je werkgeluk kunt verhogen. 

Werkgeluk, de definitie

Nou laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: één definitie bestaat niet als het gaat om werkgeluk. Werkgeluk is misschien het beste te omschrijven als de combinatie van geluk en plezier die jouw baan je geeft. Het heeft te maken met doen wat bij je past, wat je leuk vindt, maar ook met uitgedaagd worden, het ontvangen van waardering en het ervaren van zingeving.

Ervaar je werkgeluk dan voel je je voldaan en energiek na je werkdag. Je ervaart dat je wordt gewaardeerd om wie jij bent en hebt plezier in het werk dat je doet. Je kijkt uit naar je werkdag en gaat fluitend naar je werk. Op die manier werkt werkgeluk door in jouw hele leven en draagt het bij aan je welzijn en algehele geluksgevoel.

Werkgeluk

De vier elementen van werkgeluk

Er zijn verschillende manieren om naar werkgeluk te kijken. Eén daarvan is dat je kijkt hoe je scoort op de vier verschillende elementen van werkgeluk volgens het PERK-model. PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience en Kindness. Ik geef je een korte toelichting op dit model omdat ik het zelf een prettige manier vind om werkgeluk te onderzoeken. Aan de hand van de vier verschillende elementen onderzoek je door middel van dit model waar jij nog wat verbetering zou kunnen aanbrengen.

1. Purpose

Hierbij bevraag jij jezelf of het werk dat jij doet wel écht past bij wie je bent en bij waar je in gelooft. Bij jouw waarden en wat jij belangrijk vindt. Met andere woorden: passen jouw dagelijkse werkzaamheden bij je belangrijkste waarden. Wanneer dat zo is levert dit een gevoel van voldoening op. En dat draagt bij aan je werkgeluk. 

2. Engagement 

Engagement gaat over de emotionele betrokkenheid die jij ervaart bij je werk. Engagement bestaat uit 2 belangrijke onderdelen die samen bepalen in hoeverre jij betrokken bent bij en met je werk. Het gaat om plezier en autonomie.

Aan de ene kant is het dus belangrijk dat je het fijn hebt met je collega’s, dat je af en toe lol hebt en dat je ervaart dat je een prettige werkomgeving hebt.

Aan de andere kant is het net zo belangrijk dat je autonomie ervaart. Dus dat je ruimte hebt om zelf de regie te nemen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling.

3. Resilience

Een ander essentieel element van werkgeluk is veerkracht. Hoe veerkrachtig ben jij als het over jouw werk gaat? Ben je bereid te leren van je fouten? Heb je een op groei gerichte mindset? Lukt het je om een tijdje focus te hebben voor iets? Dat betekent namelijk dat je in staat bent om je gedachten te richten op waar je mee bezig bent, maar ook dat je uiteindelijk flexibeler en veerkrachtig kunt reageren op tegenslagen op werkgebied.

4. Kindness

Dit gaat over de sfeer op jouw werk. Zijn jullie vriendelijk naar elkaar? Is er respect voor het individu? Denk eens na of dit op jouw werk van toepassing is. Je zou kindness kunnen samenvatten in empathie, compassie, en dankbaarheid. (En mooi meegenomen, als dit er is dan vergroot dat niet alleen je werkgeluk, maar ook leidt dit tot beter samenwerken)

Geen werkgeluk, wat nu?

Wanneer je werkgeluk op bovenstaande manier bekijkt, dan kun je dus ook nagaan waar het bij jou aan ontbreekt als je geen of weinig werkgeluk ervaart. Je kunt dan gerichte actie ondernemen. En dat betekent heus niet dat je meteen een complete switch hoeft te maken en op zoek moet naar ander werk. Er zijn een heleboel dingen die bijdragen aan hoe gelukkig jij je voelt door en met je werk.

Merk je dat jouw werk je vooral energie kost, dat het je vaak ontbreekt aan de zin om aan de slag te gaan en dat je elke keer opnieuw baalt dat het maandag is? Dan kan het wijs zijn om eens in te zoomen op wat jij kunt doen om jouw werkgeluk te vergroten. En om je daar een beetje mee op weg te helpen deel ik een aantal zaken die bijdragen aan werkgeluk. Het is aan jou om die eens onder de loep te nemen en ze toe te passen in jouw leven.

To do’s bij een tekort aan werkgeluk

  1. Stop met multitasking

Als jij gewend bent om veel dingen tegelijk te doen, stop daar dan vandaag nog mee. Multi-tasken heeft namelijk behoorlijke impact op je brein én op je werkgeluk. Hoe zit dat? Nou ons brein is niet in staat om bewust meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Natuurlijk zijn veel van de dingen die we doen, zoals lopen of ademen, geautomatiseerd. Dat soort taken van ons brein bedoel ik niet. Meerdere denktaken tegelijk uitvoeren veroorzaakt bijvoorbeeld stress voor ons brein. Met andere woorden: misschien doe je juist meer dingen tegelijkertijd omdat je hoopt zo tijd te besparen. In werkelijkheid zorgt multi-tasken ervoor dat je langzamer bent, meer fouten maakt en dat de stresslevels in je lijf oplopen. Dus wil je bijdragen aan je werkgeluk, zorg dan dat je voortaan met aandacht bezig bent met wat je aan het doen bent.

  1. Persoonlijke groei

Wanneer je niet lekker in je werk zit kan het een mooie oplossing zijn om eens stil te staan bij wat je kunt doen om in deze werksituatie meer ruimte te krijgen voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ook als jij misschien al weet dat je nooit helemaal gelukkig kunt zijn in je huidige functie, dan kun je nog steeds jouw werkgeluk vergroten door te kijken in hoeverre je bijvoorbeeld door bepaalde taken, opdrachten of training, kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. En wanneer je dingen doet die dicht bij je liggen, doordat ze bijvoorbeeld goed aansluiten op je waarden en talenten vergroot dat je werkgeluk.

  1. Relaties

Hoe happy jij je voelt hangt samen met de kwaliteit van je sociale contacten. En daar is je werkomgeving geen uitzondering op. Naast dat het sowieso één van de belangrijkste universele behoeften is van de mens om verbinding te ervaren, maken waardevolle contacten je dus ook nog eens happy. Dus onderzoek eens hoe jij de relatie met je collega’s kan verbeteren als dat van toepassing is. En ook belangrijk: praat ook met elkaar over niet-werk gerelateerde onderwerpen.

  1. Vitaliteit

Werkgeluk en vitaliteit kunnen niet zonder elkaar. Als je vitaal bent, ben je namelijk zowel fysiek als mentaal fit en in goede gezondheid. Daardoor heb je lekker veel energie en kun je veel productiever zijn. Bovendien is de kans op stress en ziekteverzuim een stuk kleiner. Goed voor jezelf zorgen vergroot dus de kans op het ervaren van werkgeluk. Andersom werkt dit ook zo: ervaar je werkgeluk, dan ben je eerder geneigd om goed voor jezelf te zorgen. Win-win dus!

Geluk

  1. Zingeving

Zingeving gaat om het geven van zin of betekenis aan je leven. Misschien vind je het een gek ding als onderdeel van werkgeluk. Want er moet toch gewoon brood op de plank komen. En niet iedereen heeft de kans om zijn hobby tot zijn werk te maken. Toch kan werk dat jij als zinvol ervaart, bijdragen aan jouw ervaring van werkgeluk. Het is niet voor iedereen even belangrijk om werk te doen dat aansluit bij jouw manier van betekenis geven aan het leven. Maar wanneer je sleur ervaart, of een gebrek aan motivatie, onderzoek dan waar deze gevoelens vandaan komen. Waarom mis je voldoening en wat zou je wél voldoening kunnen geven? Een andere leuke vraag in dit kader is: ervaar jij je werk als baan, als carrière of als roeping…

  1. Autonomie/ Regie

Zelf kiezen wat je doet, zelf richting geven aan je werk vergroot je gevoel van autonomie en daarmee jouw intrinsieke motivatie. Wanneer je zelf richting geeft aan dingen waar je ook nog eens gemotiveerd voor bent dan vergroot dat je werkgeluk. In hoeverre heb jij de ruimte om binnen jouw werk zelf besluiten te nemen? Als dit iets is wat belangrijk voor je is, probeer hier dan ook echt ruimte voor te maken binnen je werk, of ga er over in gesprek met jouw werkgever.

  1. Zorg voor een fijne werkplek.

Een lichte fijne werkplek, met goede voorzieningen is een must om je happy te voelen op je werkplek. En vooral een opgeruimde werkplek is daarbij belangrijk. Een plek waar je gewoon lekker kunt werken zonder afgeleid te worden door allerlei rommel zorgt voor ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën en voor de mogelijkheid om vol focus te werken. Krijg je nu meteen zin om op te ruimen? Check dan deze blogs eens.

Blijf relativeren

Tot slot: werkgeluk is iets waar je invloed op hebt, maar wat natuurlijk niet voor de volle 100% maakbaar is. Daarom is het belangrijk om te relativeren. Mogelijk heb je een wat matte periode op je werk en vind je het momenteel moeilijk om enthousiast te zijn over wat je doet. Ga dan aan de slag met de punten die ik net met je deelde. Maar blijf ook realistisch. Want werkgeluk is een persoonlijke en subjectieve ervaring. Natuurlijk ben jij daar een belangrijk onderdeel in, maar het wordt ook beïnvloedt door factoren van buitenaf.

Heb je vragen over werkgeluk, je loopbaan of jouw professionele ontwikkeling en welke stappen je daar het beste in kunt zetten? Stuur me dan hier even een berichtje.

Deel dit artikel: